Készült: 2020.05.31.21:57:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

104. ülésnap (1999.12.01.), 122. felszólalás
Felszólaló Dr. Wekler Ferenc (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. WEKLER FERENC (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Nem az ügyrendi vitát szeretném folytatni, csak miután az előbb viszonylag kevés idő állt rendelkezésre az indoklásra, ezt folytatnám, és közben reagálnék arra is, amit Horváth Zsolt képviselőtársam mondott.

Én azért javasoltam, hogy függesszük fel a vitát, mert nem tudom, hogy miről folyik a vita. Nem tudom, hogy arról a törvényről vitatkozunk-e, amelyet Gógl miniszter úr expozéjában olvashattunk, vagy arról fogunk-e majd vitatkozni, amit 3 kormánypárti képviselő aláírásában fognak előbb-utóbb kiosztani itt a Házban. A kettő ugyanis teljesen másról szól. Természetesen a Szabad Demokraták Szövetsége pozitívan áll a kérdéshez, mármint a vita szempontjából, elkészítettük a módosító javaslatainkat, de szerettük volna tudni, hogy a kormány tulajdonképpen mit is gondol és mit akar. A módosító javaslatokat majd akkor tudjuk korrekten megfogalmazni, és a vitában akkor tudnánk korrekten érvelni, ha azt is tudnánk, hogy a négy paragrafus mögött milyen tényleges célok, szándékok és tartalmak húzódnak, és ezért javasoltam, hogy ismerjük meg a részleteket, és arról beszéljünk, ami a tényleges szándék.

A kormány javaslata egyértelmű: oda akar adni egy vagyoni típusú jogot az orvosok egy körének. Ez ellentétes az önkormányzati törvénnyel, erre rájöttek kormánypárti képviselők is, és ezért a módosító javaslatukban kicserélik a teljes törvény szövegét. Ha valaki nézi azt a 11 oldalt, amelyet a képviselők eddig tervezetként szétosztottak a frakciók számára, akkor kiderül, hogy a teljes szöveget kiveszik, és helyette egy teljesen más szöveget ültetnek be a törvényjavaslatba. Én azt gondolom, először el kellene dönteni, hogy a kormányoldal és a kormány mit akar, és ahhoz kellene a véleményünket viszonyítani.

Nagyon röviden: az SZDSZ támogatja a privatizációt, erre javaslatai is lesznek, de nem az ingyenes vagyonjuttatást támogatja, hanem a tényleges privatizációt, és az egészségügy minden területén, de erről az általános vitában részletesen fogok szólni. Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai