Készült: 2021.07.30.18:34:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

140. ülésnap (2004.04.06.), 56. felszólalás
Felszólaló Boldvai László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Költségvetési bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:23


Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BOLDVAI LÁSZLÓ, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetési bizottság 2004. április 1-jei ülésén a T/9444. számú, címzett támogatásokról szóló törvényjavaslatot 15 igen és 11 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartotta.

A bizottsági vitában külön kiemelésre került, hogy a 2004. évi állami költségvetésről szóló törvényjavaslat, illetve ma már törvény 64,2 milliárd forintot tartalmaz címzett és céltámogatásokra. Ebből a 2004. évi új címzett támogatásokra 6 milliárd forint használható föl. Mint az államtitkár úr expozéjában is elhangzott, ez külön kiemelésre került a bizottsági vitában is, a 75 darab induló új címzett támogatás 76 milliárd forintos beruházási összköltséget generál. Ebből 62 milliárd forint a központi költségvetésből származó állami támogatás.

Az általános vitában és a bizottsági vitában megfogalmazódott, hogy azok a szempontok, amelyek a törvényjavaslat összeállításakor figyelembevételre kerültek, a bizottság többségének véleményét, illetve támogatását is bírják; ezen belül a központi források hatékony felhasználása, a központi állami költségvetési források költségtakarékos elköltése, az a szempont, hogy a közösen ellátott feladatok, illetve azok az intézmények részesüljenek előnyben, amelyek területi szolgáltatást végeznek, és az a szempont is, hogy a területi allokációt figyelembe véve legalább megyénként 1-2 beruházás részesüljön támogatásban.

A bizottsági vitában külön támogatásban részesült az a módosító javaslat, ami a költségvetés tervezése során, illetve az ISPA-társfinanszírozás esetén már bebizonyosodott konkrét tény, hogy a jövőbeni címzett és céltámogatási rendszert nem szükséges társfinanszírozási forrásként figyelembe venni. Ezért ettől az évtől kezdve kizárólag a hazai fejlesztések finanszírozását fogják szolgálni a címzett támogatásra fordított összegek.

A bizottság támogatta azt a törvényjavaslatban is szereplő tételt, hogy ennek a következetes módosítása átvezetésre kerüljön a címzett és céltámogatásokról szóló törvényen is.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai