Készült: 2021.08.06.01:08:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

140. ülésnap (2004.04.06.), 52. felszólalás
Felszólaló Dr. Havas Szófia (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Egészségügyi bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:35


Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HAVAS SZÓFIA, az egészségügyi bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Örömmel tudok csatlakozni Devánszki képviselőtársamhoz, mivel a mi bizottságunk is megtárgyalta, és azt kell mondanom, hogy szinte politikamentesen tárgyalta meg az előttünk fekvő T/9444. számú törvényjavaslatot, azzal együtt, hogy szakmai szempontból viszont elég komoly vita bontakozott ki a támogatásra ítélt egészségügyi intézményekkel kapcsolatban. Az előző felszólalásban hallottuk a zirci képviselőtársunkat, aki felhívta a figyelmünket a zirci kórház támogatására. Ezzel egyébként az egészségügyi szakmai bizottság is egyetértett.

Abban is egyetértettünk, örömmel üdvözöltük, hogy az elmúlt évekhez képest jelentősen nőtt a címzett beruházások száma, ami komoly dinamikát jelent. Ugyanakkor abban is egyetértettünk, hogy a szakmai elbírálás szempontjai nem igazán voltak világosak számunkra. Nem igazán láttuk annak az egészségpolitikai koncepciónak a lényegét, amely hangsúlyozná a regionális ellátás felé való elmozdulást, ami mind szakmai, mind gazdasági-pénzügyi szempontból is előrelépést jelentene az egészségügyi ellátórendszer átalakítása irányában.

Megyei eloszlásban, illetve régiós eloszlásban sem tartottuk egyértelműen indokoltnak és kiegyensúlyozottnak az intézmények támogatását. A regionális ellátás felé való elmozdulás minden szempontból indokolt és szükségszerű, kiemelten olyankor, amikor jelentősen csökkennek vagy legalábbis átstrukturálódnak az adott ágazatra költhető pénzügyi forrásaink. Ilyenkor még fontosabb, hogy a betegek ellátása megfelelő színvonalú legyen, illetve a lakosság a betegek igényeihez alkalmazkodni tudjon. Ilyen szempontból is kiemelten jó például egy zirci beruházás, ahol geriátriai profilú kórházzá tud átalakulni egy adott intézmény, amire ma valóban nagyon nagy szükség van, figyelembe véve a lakosság demográfiai átalakulását, az időskori ellátások felé való elmozdulást.

Reméljük, hogy a következő évek címzett támogatásai során ezek a szempontok még hatványozottabban, még fokozottabban figyelembe lesznek véve akkor, amikor egyes intézmények átalakítását, illetve fejlesztését fogja a kormány tárgyalni. Ezért is bizottságunk - azzal, hogy természetesen elképzelhető, hogy esetleges módosító indítványokat benyújtunk - mindenféleképpen általános vitára alkalmasnak, támogatásra méltónak ítélte a törvénytervezetet - 11 igen, 4 nem és 5 tartózkodás mellett - a parlament számára.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai