Készült: 2021.07.24.00:08:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

140. ülésnap (2004.04.06.), 248. felszólalás
Felszólaló Ivanics Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:22


Felszólalások:  Előző  248  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

IVANICS FERENC (Fidesz): Köszönöm szépen. Jobban örültem volna, ha egyértelmű, hogy támogatást kap Kovács képviselőtársunk javaslata. Tudom, hogy egy olyan rendszerbe kell beleilleszteni, amely a kormány által már két éve meghatározott program szerint próbál kiutat találni a választási kampány elkapkodott ígéretéből. De azt hiszem, hogy tulajdonképpen most már, hogy itt a parlamentben lassan mindenki elismeri azt, hogy egy olyan önkéntes társulásról van szó, ami gyakorlatilag kötelező mindenki számára, ebben az esetben finomíthatnánk a rendszeren.

Tudjuk mindannyian, hogy nehéz helyzetben vannak az önkormányzatok, tudjuk mindannyian, hogy minden fejlesztési forrásra szükségük van, tudjuk mindannyian, hogy nem hagyhatnak el pénzeket. De meg kell hagyni nekik azt a szabadságot, amivel a többiekhez képest a saját útjukat tudják járni. Ebben az esetben nem tudjuk ezt meghagyni.

Ha Kovács Zoltán javaslatán elgondolkodunk és azt mondjuk, hogy nem százszázalékosan kell csatlakozni a településeknek, akkor már egy jó megoldást kezdünk körvonalazni, már akkor a tényleges önkéntes társulásról van szó. A feltételrendszerben kell kidolgozni azt, hogy hogyan nem lehetnek párhuzamosságok, mert ebben egyetértek Wekler Ferenccel, hogy tényleg nem szükséges az, hogy legyen egy külön területfejlesztési kistérség és legyen egy többfunkciójú kistérség. Ebben a helyzetben azt is át kell gondolni - régi vesszőparipám -, hogy ezek a kistérségek, amelyek most felállnak, tükrözik-e a valós együttműködéseket. Tehát ténylegesen a területfejlesztésben együttműködhet-e 35-40, egymástól 50 kilométerre lévő település? Úgy gondolom, hogy nem.

A területfejlesztési együttműködés a kistérségi szinten az a szomszédos vagy onnantól a második településig számítson. Gyakorlatilag azt a javaslatot tartom jónak, amelyik meghagyja a szabad mozgást a településeknek, ugyanakkor pedig a valós összefüggéseket, a valós együttműködéseket próbálja leképezni. Erre sajnos kevés remény van, hogy ez a megoldás szülessen.

Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  248  Következő    Ülésnap adatai