Készült: 2021.08.05.09:31:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

140. ülésnap (2004.04.06.), 234-236. felszólalás
Felszólaló Dr. Wekler Ferenc (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:23


Felszólalások:  Előző  234 - 236  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. WEKLER FERENC (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony.

ELNÖK: Képviselő úr, élni kíván ezzel akkor is, ha nincs több kétperces felszólalás?

DR. WEKLER FERENC (SZDSZ): Akkor inkább az ötpercest, ha megkaphatom a lehetőséget rá; de ha nem, akkor mondom, mert úgy látom, még vannak előttem.

Szorosan kapcsolódnék Wiener képviselőtársam gondolatmenetéhez, amelyet már az előbb elkezdtem fejtegetni.

A közigazgatás átalakítását terveztük meg a ciklus elején, tervezte meg az előző kormány is annak a ciklusnak az elején. Sajnos, ebből a mai napig nem történt semmi. Ez tűnik az első olyan lépésnek, amely eredményre vezethet. Teljesen egyetértek azzal, amit Wiener György elmondott: nem lehet előreszaladni egyes területekkel, az alapoknál kell kezdeni; vagy felülről, vagy alulról, de egyszer el kell kezdeni a rendszer átalakítását, azért, amit az előbb felolvastam, mert megváltoztak a feltételek. Sajnos, '90 óta megváltozott az önkormányzati mozgástér. Magam egy egészen kis település polgármestere vagyok, és drasztikusan élem meg mindennap azt a problémát, amelyet '90-ben nem éltem meg, mert akkor volt forrás arra, hogy az iskolát fenntartsuk, a szociális ellátórendszert működtessük, és így tovább. Ma a népességi adatok változása miatt ezt nem tudtuk… (Sisák Imre János: Akkor az MDF volt kormányon!) Igen, akkor az MDF volt kormányon, Sisák képviselő úr, '93-ban is, amikor az első drasztikus visszalépések megtörténtek, úgyhogy ez egy hosszú folyamat. Nem érdemes egymással ezt eljátszani. Különösen azok, akik benne élnek ebben a rendszerben, ön is meg én is, pontosan tudjuk, a másik hogyan fogja megtenni a riposztválaszokat, ha ilyen beszólásokkal akasztjuk meg a gondolatmenetet.

Tehát a lényege ennek a javaslatcsomagnak, amit beterjesztettünk, az, hogy szeretnénk legalább kistérségi szinten, a legalacsonyabb - idézőjelbe teszem, tehát nem értékelő megjegyzés - szinten egy egységes, koherens rendszert létrehozni. Én magam abból a feltevésből indultam ki, hogy ez közös szándéka az ott működő polgármestereknek, és két hónapon belül, amikor az első pályázatokat beadják erre az úgynevezett 7 milliárd forintos alapra, ki fog derülni, a feltételem igaz-e, vagyis összeállnak-e a kistérségek, és kistérségenként van-e két-három polgármester, aki nem hajlandó belátni, hogy együttműködve több forráshoz lehet jutni, vagy nem. Remélem, két-három hónap múlva egyértelműen igazolni lehet a feltételezésünk igazát.

Elnézést, hogy túlléptem a két percet.
Felszólalások:  Előző  234 - 236  Következő    Ülésnap adatai