Készült: 2021.07.27.16:06:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

140. ülésnap (2004.04.06.), 226. felszólalás
Felszólaló Ivanics Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  226  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

IVANICS FERENC (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Elnök Asszony! Képviselőtársaim! Kovács Zoltán rávilágított arra az összefüggésre, amit én is nagyon fontosnak gondolok ebben a helyzetben. Az ajánlás 1. pontja (2) bekezdésének a) pontjában a következőt olvashatjuk: “A többcélú kistérségi társulási megállapodást a területfejlesztési feladatok vállalása esetén a kistérségbe tartozó települések képviselő-testületeinek mindegyike (a továbbiakban a társulás tagja) jóváhagyja.ö Az ajánlás 9. pontjában az olvasható, hogy ha mindegyik a tagja, akkor területfejlesztési feladatokat elláthat, tehát kistérségi fejlesztési tanácsot alakíthat.

Ehhez jön hozzá az, amiről az előző napirendi pont kapcsán már sokat vitatkoztunk - az önkormányzatok költségvetésére, anyagi helyzetére gondolok -, hogy ha az önkormányzatokat megkínáljuk 7 milliárd forinttal - mert ennyi van a költségvetésben erre a kistérségi működésre -, akkor az a 7 milliárd forint hatni fog. Tehát mi történik? Az önkormányzatok szeretnék megkapni ezt a pénzt. S hogy kaphatják meg? Ha mindenki bemegy a társulásba. S ha mindegyik bent van a társulásban, akkor létrejöhet ez az egész, és máris ott vagyunk, hogy elkészült a kötelező társulás, mert ha kimarad belőle valaki, akkor az összes többi is rosszabbul jár. Ezért fontos az, amit a 6. ajánlási pont keretében beszélünk, hogy miért pont ez a négy, milyen elvek alapján alakul ki, és miért került bele a területfejlesztés. Ebben a helyzetben a válasz egyelőre csak annyi, hogy a területfejlesztés lehet a kötelező társulás létrehozásának az álcája.

Úgy hiszem, ennél jobban át kellene gondolnunk ezt a javaslatot. Továbbra is fenntartom, hogy valamilyen más tárgyalási rendet próbáljunk szabni ennek, és akkor nyilvánvalóan megtalálható lesz az a kompromisszum, ami a patkó mindkét oldalán elfogadható.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  226  Következő    Ülésnap adatai