Készült: 2021.08.02.00:55:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

140. ülésnap (2004.04.06.), 216. felszólalás
Felszólaló Farkas Imre (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:17


Felszólalások:  Előző  216  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS IMRE (MSZP): A harmadik gondolatkör, amit terveztem, pontosan ehhez a 6. ajánlási ponthoz kapcsolódik, amit benyújtottak képviselőtársaim. Megmondom őszintén, én magam is úgy értelmezem ezt a felsorolást a “gondoskodikö kifejezéssel, hogy ez mintha kevésbé választható lehetőség lenne. Ezért, ami módosító javaslatot benyújtottam Jauernik Istvánnal, valóban azt sugallja, hogy ezek közül választhatják ki az önkormányzatok, amelyiket gondolják. De az sem közömbös egyébként, hogy mit kell érteni majd egy-egy ilyen feladatkör alatt.

Csak veszek egy példát: oktatás és nevelés. Ami most törlésre van szánva, például azt mondja, hogy lehet ez, mondjuk, nevelési tanácsadás. Elképzelhető, hogy ezt majd támogatni fogja az állam. De ebbe a körbe tartozik a tanulók bejárása is a nagyobb településre. Például elő lehet írni, hogy ezt kell érteni alatta. Elképzelhető, hogy közös igazgatást ért valaki alatta, de elképzelhető, hogy csak egyfajta pályáztatás, a tanulók egy körének valami ösztönzése. Akkor meg nem elégíti ki azt a szintet, amihez majd a kormány a támogatását fogja biztosítani.

Megmondom őszintén, én is nagy kérdésnek tartom a területfejlesztés felsorolását, mert nem jelent meg még az a rendelet, ami meghatározza, mit kell a területfejlesztésnek, végeredményben ennek a köre alatt érteni. Én is úgy látom, a logikus az lenne, ha a kormány, a parlament meghatározná, hogyan támogatja, milyen tevékenységet milyen mértékben támogat, és azután következne be, hogy a kistérségek nyilatkoznának, a társulások, hogy vállalják-e ezeknek a tevékenységeknek az ellátását.

Mindenképpen ez tűnik a jogos és logikus sorrendnek, nem pedig egy biankó bevállalás, aminek a pontos hátterét nem is ismerik.
Felszólalások:  Előző  216  Következő    Ülésnap adatai