Készült: 2021.08.01.15:44:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

140. ülésnap (2004.04.06.), 210. felszólalás
Felszólaló Dr. Wiener György (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:27


Felszólalások:  Előző  210  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Én mind Ivanics képviselőtársam, mind Sisák képviselőtársam fejtegetéseivel vitatkoznék.

Ivanics képviselőtársam báránybőrbe bújt farkasokról beszél, miközben ez a módosítójavaslat-sor semmi mást nem tesz, mint a Fidesz által felvetett igényeket próbálja meg kielégíteni. Az általános vitában több alkalommal is elhangzott az az önök részéről, a legpregnánsabban talán Mikes Éva képviselő asszonytól, hogy az ösztönzést tartják elsődleges fontosságúnak a társulások létrehozása szempontjából. Az önök által bírált módosító indítvány pedig éppen ezt az ösztönző funkciót kívánja garantálni. Önök úgy gondolják, hogy minden társulást ösztönözni kellene.

Valóban, az eddigi költségvetési törvényekben találhattunk különféle ösztönző rendelkezéseket, ezek valamelyest segítették is a társulások létrejöttét, de áttörést ezen a területen nem eredményeztek. A mostani módosító indítvány tulajdonképpen különbséget tesz azon társulások között, amelyek teljes körűek az ösztönzés szempontjából, és azok között, amelyek nem azok. És mivel az alapvető cél hosszú távon mindenképpen az, hogy a többcélú kistérségi társulások az ország egész területét lefedjék, érthető az, ha ebben a törvényben a pótlólagos költségvetési ösztönző támogatás azokhoz a társulásokhoz kapcsolódik, azok a társulások lehetnek ennek a címzettjei, amelyek teljes körűek. Természetesen az eddigi gyakorlatnak megfelelően az általában létrejövő, az 1997. évi CXXXV. törvényen nyugvó társulások is kaphatnak pótlólagos eszközöket; erre természetesen azon többcélú kistérségi társulásoknak is lehetőségük lesz, amelyek nem teljesítik a módosító indítványban meghatározott feltételeket. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.)

Ennek következtében én azt tudom önnek mondani, tisztelt képviselőtársam, hogy nem báránybőrbe bújt farkasról van szó, hanem arról, hogy a kormányzat határozottan törekszik a céljai elérésére, és ehhez a megfelelő eszközöket kívánja alkalmazni.

Köszönöm a figyelmet - elnézést a túllépésért. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  210  Következő    Ülésnap adatai