Készült: 2021.07.24.00:11:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

140. ülésnap (2004.04.06.), 150. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 7:01


Felszólalások:  Előző  150  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A címzett támogatások kulturális fejezetével kapcsolatosan szeretnék néhány gondolatot elmondani önöknek, ugyanis több feltűnő dolog szerepel itt. Egyrészt az, hogy a kulturális témában a több mint 400 beadott pályázatból 56 pályázat volt, amely ilyen típusú fejlesztéseket célzott meg, tehát kulturális jellegű fejlesztéseket. Megnéztem, hogy ebből az 56 pályázatból 14 olyan település volt, ahol jelenleg ellenzéki polgármester, illetve ellenzéki képviselő-testület dolgozik, ők kaptak bizalmat a helyiektől. Kíváncsi voltam, hogy a támogatott 14 kulturális jellegű fejlesztés közül hány az ellenzéki. Kiderült, hogy egy sem, míg a beadott pályázatoknál ez az arány 25 százalékos volt, tehát minden negyedik pályázat ellenzéki vezetésű településről érkezett, addig a nyertesek közül nulla százalék és nulla darab ellenzéki vezetésű település kap támogatást, legalábbis a szocialisták javaslata szerint, a kormány javaslata szerint. Szerintem ez elfogadhatatlan.

És akkor az ilyen típusú politikai ostorozás után rátérnék néhány, szakmailag is teljesen elfogadhatatlan témára. Aránytalan a javaslat sok más tekintetben is, például földrajzilag. Itt 14 támogatott kulturális beruházás szerepel. Ebből a 14-ből 5, azaz több mint a támogatottak egyharmada összesen két megyéből érkezik. Úgy gondolom, ennél arányosabb javaslat is születhetett volna, mindenképpen előnyösebb lenne ez. A kulturális ágazatokat tekintve is aránytalan ez a javaslat, hiszen a javaslatok többsége szinte csak közművelődési típusú fejlesztést valósít meg. Ez persze érthető, mert a nemzeti közművelődés-fejlesztési programot a Draskovics-csomag, a Draskovics-fűnyíró elkaszálta; 800 millió forint volt tervezve a költségvetésben, és ebből 550 millió forintot elvontak.

(15.20)

Nem tévedés, a 800 millióból 550 milliót vontak el, és 250 millió forint maradt. Ebben az esetben még talán üdvözlendő is, hogy legalább a címzett támogatásoknál odafigyelnek a közművelődési ágazatra. Persze tudom, azt szokták mondani a szocialisták, hogy azért kellett ilyen durván megnyirbálni a közművelődési ágazat fejlesztését és a nemzeti közművelődés-fejlesztési programot, mert majd a SAPARD-programból lehet támogatáshoz jutni. De ott enélkül is lehet támogatáshoz jutni. Mennyivel helyesebb lett volna, ha meghagyják ezt a fontos fejlesztési irányt! Mondom, ebből a szempontból itt, a címzett támogatásoknál föllelhető úgymond aránytalanság még érthető is.

De nézzük meg, hogy mely ágazatok maradnak ki az önök javaslatából. Négy színház pályázott arra, hogy kapjon címzett támogatást és komoly fejlesztést. Egyetlenegy színház sem kap támogatást, a színházügyet önök újra elhanyagolják. Elhanyagolják, és nem mondhatják azt, hogy nem pályáztak, és még politikai szempontból is megnézhetik, hogy mely települések pályáztak. Négy színházi pályázat, amely szeretett volna támogatást kapni, és nem kap, ezek a veszprémi színház - a Veszprém megyei önkormányzat a fenntartója -, a kaposvári, a debreceni és a szolnoki színház, ahol az említett megyei jogú városok a fenntartók. Úgy gondolom, ez helytelen.

Megtorpan a magyar színházak felújítása. A korábbi években, még az előző évben is mindig fontos figyelem fordult e felé a szakma felé. Kaphatott az egri, kaphatott a székesfehérvári színház ilyen fontos felújításokat. Nagyon sajnálom, hogy ez most kimarad. A megyei levéltárakkal hasonló a helyzet. A megyei levéltárak közül ketten is pályáztak ilyen címzett támogatásra és infrastruktúra-fejlesztésre. Mi történik: nem kapnak a megyei levéltárak sem, a 14 támogatásra javasolt beruházás között nem lehet megtalálni őket. Múzeumügyben több mint tíz múzeum vagy képtár szeretett volna pályázni. Gyakorlatilag kifelejtették őket. Úgy gondolom, hogy ez megengedhetetlen aránytalanság, egy szakmán belüli aránytalanság.

De nézzük meg az összegeket! 8,4 milliárd forint az, amely itt fejlesztési pénzként a kulturális ágazatban megjelenik. Milyen érdekes, hogy ebből a 8,4 milliárd forintból csak kettő darab pályázat megkapja az összegnek majdnem a 40 százalékát. 14 pályázat van, ebből két pályázat az összesnek 14 százaléka. Ehhez képest két kiemelt pályázat van ebből a 14-ből, amely az összes pénznek szinte a 40 százalékát elviszi. Az egyik a Fővárosi Állat- és Növénykert, ami nagyon fontos célokat szolgál, és nyilván támogatást kap, ez akár esetleg dicsérheti a miniszter úr lobbierejét is. Vagy például egy nyírbátori fejlesztés, ami több mint 1 milliárd forintos támogatást kap, ez bizonyára dicsérheti a Pénzügyminisztérium politikai államtitkárának a lobbierejét. Ez a helyzet. Két pályázat a 14-ből csak 14 százalékát képviseli az összes aránynak, és ez a két pályázat megkapja majdnem a 40 százalékát a kulturális ágazatra fordított fejlesztésnek. Ezt mutatják a számok.

Úgy gondolom, nem megengedhető, hogy a kulturális ágazat fejlesztésére szolgáló címzett támogatások ügyében ilyen aránytalanság álljon fel, éppen ezért bízom benne, hogy módosító indítványokkal lehet segíteni majd a magyar színházügyön, a megyei levéltárak vagy a megyei múzeumok ügyén, mert ezeket önök kifelejtették ebből a javaslatsorból. (Közbeszólás az MSZP soraiból.) Ezt nagyon sajnálom, bízom benne, hogy megváltozik majd a részletes vita után ez a támogatotti sor.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  150  Következő    Ülésnap adatai