Készült: 2020.02.19.15:16:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

342. ülésnap (2014.02.13.), 112. felszólalás
Felszólaló Dr. Szél Bernadett (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Önmagában az egy nagyon fontos feladat lenne, hogy valóban tiszta helyzetet teremtsünk azzal kapcsolatban a számok nyelvén, hogy Magyarországon hányan dolgoznak. Viszont azzal kapcsolatban nekem is aggályaim vannak, hogy ezt módszertani változtatásokkal kellene megcsinálni.

Azt önmagában támogatni tudnánk... - léteznek ezek az intézményi munkaügyi statisztikák, amelyek az 5 fő feletti szervezetek foglalkoztatását mérik. Célszerű lenne ezt kiterjeszteni az 5 fő alatti, tehát az 5 főnél kevesebb embert foglalkoztató cégek munkaállományának a vizsgálatára is. Így gyakorlatilag teljes képet tudnánk kapni a bejelentett foglalkoztatás valós helyzetéről. Ugyanis a meffel, tehát a munkaerő-felvétellel pontosan az a probléma, hogy a politikusok szeretik azt totálisan félreértelmezni és kampánycélokra felhasználni. Úgyhogy igazából Bertha Szilvia javaslata akkor lenne a legtalálóbb, ha azt is bele tudná írni, hogy a kormánypárti képviselők úgy értelmezzék a statisztikákat, amit azok valóban mutatnak. Én ugyanis nem a statisztikákban látom a problémát, hanem sokkal inkább az értelmezésben. Ugyanis a mef egy olyan adatfelvétel, amelyet ha így ránézésre megvizsgálunk, ott ugyanúgy egy fő foglalkoztatottat jelent egy közmunkás meg egy heti hét napot, 24 órát dolgozó topmenedzser, holott teljesen nyilvánvaló, hogy a két foglalkoztatás mögött másfajta jövedelmezés áll, és másfajta életek, sorsok bontakoznak ki.

Azt gondolom, tisztelt Kara Ákos képviselőtársam, hogy a Fidesznek az egyik legnagyobb kudarca pontosan az, hogy ebben nem tud különbséget tenni, és nem tudja azt felvállalni, hogy az egyik legfontosabb választási ígérete elbukott, és folyamatosan a statisztikák félreértelmezésével, azok kozmetikázásával próbál egy látszatvalóságot teremteni a magyar emberek számára. Holott nyilvánvaló, hogy az a valóság, amit önök látnak, teljesen más, mint ami létezik.

Úgyhogy azt gondolom, hogy az eredeti javaslataink a közmunkaprogram átalakítására és a valós, a zöldgazdaság által jelentett munkahelyteremtésre, azok jelentenék az igazi áttörést Magyarország számára, nem a módszertani megfontolások megváltoztatása és semmiképpen nem a kormánypropaganda.




Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai