Készült: 2020.02.29.13:56:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

340. ülésnap (2014.02.04.), 226. felszólalás
Felszólaló Dr. Szél Bernadett (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 12:03


Felszólalások:  Előző  226  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Igazából az az egyik legfontosabb momentuma ennek az egész moszkvai kalandnak, hogy önöknek sikerült kampányban behozni ezt a paktumot, és utána megkezdődött a szokásos fideszes szemforgatás arról, hogy politikai ügy lett belőle. Hát persze, hogy politikai ügy lett belőle, önök kihagytak egy komplett társadalmi vitát, önök kihagytak egy komplett szakmai vitát, és önök kihagytak egy komplett politikai vitát is. Ugye, sokan vagyunk itt a teremben, akik emlékszünk arra, hogy amikor én késő ősszel a fenntartható fejlődés bizottságában kezdeményeztem, hogy a paksi bővítés kérdését vegyük napirendre, hogy szakmapolitikai érvek mentén beszéljünk róla, akkor ezt a Fidesz azzal utasította el a kétharmadával, hogy még nem időszerű erről a kérdésről beszélni. Most pedig, pár hónappal rá itt vagyunk a részletes vitán, egy olyan nemzetközi szerződés részletes vitáján, amibe a magyar embereknek semmi beleszólásuk nem volt, de nem volt beleszólása az ellenzéknek se, sőt amennyire tudom, a kormánynak sem, hiszen később került kormányülésre ez a javaslat, tehát aláírás után került kormányülésre ez a javaslat. Én azt gondolom, hogy önök belekényszerítették a parlamentet egy nagyon méltatlan helyzetbe és az országot egy rendkívül veszélyes kalandba. A sorrend egész egyszerűen hajmeresztő, amit önök megcsináltak, és én, illetve a Lehet Más a Politika folyamatosan küzdünk, és a falig el fogunk menni azért, hogy önök ne tudják ezt az országot ilyen helyzetbe hozni.

Most itt állok önök előtt, és a kezemben vannak azok a módosító javaslatok, amiket ebben a szorult helyzetben, amiben mi vagyunk, és amelybe az országot önök hozták, be tudunk adni azért, hogy valamit próbáljunk enyhíteni azon a kártételen, ami itt éppen a magyar embereket és ezt az országot éri. Megvallom őszintén, hogy eléggé megindult vagyok, mert azt gondolom, hogy ennek az egésznek nem kellett volna így történnie. Ha önök a kormányra kerülés előtt őszintén elmondták volna a magyar állampolgároknak, hogy mire készülnek, önök nem kaptak volna kétharmadot, de még kormányra se kerültek volna, mert egész egyszerűen elképesztő az, amit önök velünk tesznek, magyar emberekkel tesznek. Gyakorlatilag önök kihagytak egy teljes társadalmi vitát, egy teljes szakmai vitát, egy politikai vitát, semmibe vették az ellenzéket, a parlamentet, a magyar embereket, és önök kimentek Moszkvába, aláírtak valamit, és utána mi itt a parlamentben tegnap éjjel időkeretben vitatkozhattunk róla. Miről? Igazából nem is tudjuk, hogy mit írtak alá, mert egy keretszerződést kapunk gyakorlatilag, és az összes lényeges dolog megvalósítási megállapodásokban van benne.

Én most megpróbáltam módosító javaslatokkal és ehhez kapcsolódó kapcsolódó módosító javaslatokkal enyhíteni azt a kártételt, amit a Fidesz kétharmadának köszönhetünk ezen a téren is, úgyhogy hadd érveljek egy olyan kapcsolódó módosító mellett, ami arról fog szólni - a ma délelőtti bizottsági ülés fényében -, hogy a következő kormánynak is legyen némi beleszólása abba, amit önök itt most, ennek a kormánynak az utolsó perceiben meghoznak. Igazából az én egyik fő érvem az volt, hogy van egy törvény, ami arról szól, hogy a nemzetközi szerződéseket hogyan kell ebben az országban meghozni. Ez a törvény világosan kimondja, hogy előzetes hatásvizsgálatokra van szükség, sőt kimondja azt is, hogy ezeket az előzetes hatásvizsgálatokat meg kell osztani a nyilvánossággal, például meg kell osztani a bizottságokkal. Én azt kértem, hogy ezt az előzetes hatásvizsgálatot, amit önök szerintem egyébként nem készítettek el, mert ha elkészítették volna, akkor oda is adták volna, ezt osszák meg azokkal a bizottságokkal, amelyek gyakorlatilag illetékesek ennek a kérdésnek az eldöntésében, és azt szerettem volna elérni, hogy ezek a bizottságok érdemben foglalkozhassanak ezzel a kérdéssel.

A megvalósítási megállapodások, amik arról szólnak, hogy az összes ilyen részletes szabályozás ezekben van, én azt szeretném, ha ezeket a megvalósítási megállapodásokat megismerhetné az Országgyűlés. Csak hogy világosan beszéljek, itt van egy keretszerződés, amiben utalnak a megvalósítási megállapodásokra, de arra semmi garancia nincsen, hogy mi azokat valaha is látni fogjuk. Én azt szeretném, ha ezt láthatnánk, és azt szeretném, ha ezekről szavazhatna valamilyen formában a döntéshozók közössége, és mondjuk, a beruházás akkor indulhatna meg, hogyha ezt mindenki, konkrétan a megvalósítási megállapodások ismeretében jónak tartja. Ugyanis az nagyon nem járja, hogy önök énszerintem felborítják a nemzetközi szerződések kötéséről szóló jogszabályokat azzal, hogy a hatásvizsgálatokat nem küldik meg előzetesen a bizottságoknak, utána végigcsináljuk a bizottsági szakaszt, tehát több ülésünk is van, de gyakorlatilag folyamatosan próbáltuk megtudni a kormánytól azt, hogy hol vannak a számok. Ma odáig jutottunk a bizottsági ülésen, hogy azt mondták kormányoldalról számunkra, hogy az egy szubjektív dolog, hogy mennyire érzi egy képviselő tájékoztatva magát a konkrét tényekről. Nem, kérem, ez egy teljesen objektív dolog.

Emlékszem rá, hogy 2009-ben, amikor az Országgyűlés arról beszélt, hogy azt a bizonyos országgyűlési határozati javaslatot megszavazza-e vagy sem, akkor megígérték az akkori Országgyűlésnek - akkor még nem önök, hanem a másik nagy atomkoalíciós partner, az MSZP volt hatalmon -, akkor azt mondták, hogy majd lesz egy füzetke, amiből majd a képviselők tájékozódhatnak. Na, ezt a képviselők soha nem kapták meg, sőt perrel kellett civil szervezetnek fenyegetőznie ahhoz, hogy megkapja ezt a füzetkét, egyáltalán beletekinthessen, ami egy melléklet volt a 2009-es országgyűlési határozati javaslathoz. Én arra is emlékszem, hogy akkoriban Podolák képviselő úr úgy nyilatkozott, hogy felelőtlenség lenne a magyar képviselőket ilyen információkkal traktálni. Most 2014-ben vagyunk, van egy másik kormányunk, és gyakorlatilag ugyanezt csinálja, gyakorlatilag azt mondja, hogy ez egy szubjektív ügy, hogy nekünk milyen információink vannak. Nem, ez egy teljesen objektív ügy, ez az Országgyűlés nincsen olyan állapotban, hogy erről a kérdésről dönthessen.

Amit én tehetek, az az, hogy beadom ezeket a módosítókat, utána a kapcsolódó módosítókat, és megpróbálom felhívni a figyelmet arra, hogy vannak ezek a bizonyos megvalósítási megállapodások, és ha ezeket nem ismerheti meg a Magyar Országgyűlés, és nem tud róla szavazni, én arra kérem önöket, hogy ne is kezdjenek el ezen a projekten dolgozni, mert azt gondolom, hogy ez egy nagyon méltatlan helyzet, további méltatlan helyzetet idézne elő úgy Magyarországgal, mint az Országgyűléssel.

A másik pedig az, hogy sokan nem értik azt, hogy miért hozták be kampányba ezt a témát. Ha már viszont behozták, akkor én arra kérem önöket, hogy ne sértődjenek meg azon, ha megpróbáljuk kiemelni a kampányból ezt az egész paktumot, ugyanis önök is tudják, hogy önök négy évre kaptak felhatalmazást, viszont ez, amiről most döntenek, ez alapvetően több tíz évre, 50-100 évre határozza meg Magyarország fejlődését. Én azt gondolom, hogy méltó lenne, ha a következő kormánynak is lenne valamilyen szerepe abban, hogy beleszólhasson abba, hogy rendben van-e ez, amit önök itt megkötöttek Moszkvában fű alatt vagy nem, és pontosan ezért szeretném, hogyha újra visszakerülhetne a következő kormány elé ez az egész ügy. Szeretném, ha az érintett bizottságoknak lehetne egy együttes javaslata arról, hogy nincsenek kockázatok abban, amit önök itt megkötöttek, mondom még egyszer, szükséges ehhez úgy a finanszírozási konstrukciót, mint a megvalósítási megállapodásokat ismerni, és azt szeretném, hogyha az új Országgyűlés tudna hozni egy határozatot arról, hogy ez számára is rendben van.

(17.00)

De mindez a minimumnál is minimumabb egyébként, mert a Lehet Más a Politikának egy teljesen egyértelmű mondása van a nukleáris energiával kapcsolatban. A mi mondásunk az, hogy Magyarországon középtávon ki lehet és ki kell vezetni a nukleáris energiát, és mi ennek szellemében politizálunk. Mi tudjuk, hogy ez lehetséges, mert mi ismerjük azokat a tanulmányokat, amelyek ezzel foglalkoznak, mi ismerjük azoknak a szakembereknek a véleményét, akik pontosan tudják, hogy Magyarország előtt két út áll: az egyik a nukleáris út, a másik pedig a zöldenergia útja. Zöldenergiával lehet munkahelyeket teremteni, nem keveset: 50-60 ezer munkahelyet lehetne teremteni 2020-ig.

Mi kérünk felhatalmazást arra a választópolgároktól, hogy végre megcsináljuk azt az energiahatékonysági programot is, amelyet kormányok óta itt mindenki elszabotált, mert egész egyszerűen ez a kettő kéz a kézben jár. Az energiahatékonyság fejlesztése és a megújuló energiáknak való térnyerés, ez egy XXI. századi program. A Lehet Más a Politika a XXI. században él, tisztában van vele, hogy ez a század nagymértékben arról fog szólni, hogy kinek mennyi energiája van, és mennyi pénzért jut hozzá. Mi ehhez a helyzethez kínálunk megoldásokat, és mi arra kérünk felhatalmazást a választópolgároktól, hogy egy XXI. századi Magyarországot hozzunk létre.

Amit önök itt az éjszaka leple alatt csináltak az általános vitában, meg egyáltalán az előző hetek méltatlan helyzeteinek sokasága... - amikor egy kormányszóvivőtől kell megtudnom szakmai részleteket; amikor orosz portálokat kell azért feltúrnom, hogy megtudjam azt, hogy az én kormányom, Magyarország kormánya miről tárgyal Moszkvában; amikor Németh Lászlóné fejlesztési miniszter asszony nemhogy nem áll ki velem nyílt vitára, de elmegy a bizottsági ülésről, pedig olyan kérdéseket teszek fel neki, amire vélhetően csak ő tud válaszolni, mert ő írta alá; amikor Magyarországot ilyen helyzetbe hozzák, akkor azt gondolom, nagyon nagy szükség van egy olyan pártra, amely pontosan tudja, hogy ezzel önök mennyi kárt okoznak, és amely pontosan tudja azt, hogy Magyarországnak van egy másik útja.

Nagyon remélem azt, hogy a választók számára most világossá vált az, hogy milyen az önök igazi arca; hogy Orbán Viktor olyan szintre jutott, hogy a delegációjával titokban megy Moszkvába tárgyalni, és úgy jön haza, hogy úgy akar felhatalmazást kérni a magyar parlamenttől egy nemzetközi egyezményhez, hogy semmi számot nem ad, semmilyen számot nem ad számunkra ahhoz, hogy egyáltalán megalapozottan dönthessünk. Ilyen körülmények között be lehet adni módosítókat, be is adok, be lehet adni kapcsolódókat, be is adok. Még egyszer mondom, a Lehet Más a Politika a falig el fog menni azért, hogy ez a méltatlanság ne eshessen meg Magyarországgal.

Viszont azt szeretném az önök tudomására hozni, hogy önök keserves csalódást okozhattak a saját választóiknak is, mert nem egy levelet és megkeresést kaptam az elmúlt napokban arról, hogy ezt még ők se várták volna önöktől. Azt gondolom, hatalmas hiba volt az, hogy önök nem vonták be a magyar embereket a döntésbe, és önök a saját véleményüket próbálják ráerőltetni az országra. Pont fordítva kellett volna: meg kellett volna hallgatni a magyar emberek véleményét, meg kellett volna hallgatni azt, hogy mit gondolunk a saját jövőnkről mi, magyar emberek, és utána kellett volna szépen sorban végigmenni egy folyamaton, társadalmi vitán, szakmai vitán, politikai vitán. Lett volna ennek egy meghatározott, méltó kerete, ez lett volna egy pozitív út Magyarország számára.

A Lehet Más a Politika azt a véleményt vallja, hogy népszavazásra van szükségünk, méghozzá arról, hogy Magyarországon akarnak-e az emberek egyáltalán nukleáris energiával együtt élni vagy sem. Ezt azonban meg kell előznie egy nyílt társadalmi, szakmai és politikai vitának, amelyben hangsúlyos véleményként meg kell jelennie a kontraérveknek is, nemcsak a pró érveknek, amelyeket az elmúlt évtizedekben, az elmúlt években bőségesen hallhattunk a sajtóból és mindenféle kormányok propagandájából.

Azt gondolom, önök ezt a folyamatot kőkeményen megakasztják azzal, ha ezt a paktumot áterőltetik a magyar parlamenten, viszont szeretném, ha azt megjegyeznék, hogy amíg mi a politikának a terepén vagyunk és mozgunk, addig mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ne tarthassák vissza az országot egy XXI. századi úttól. A Lehet Más a Politika tudja, hogy a XXI. században van, és nem '60-as évekbeli retorikával és '60-as évekbeli erőforrásokkal képzeli el Magyarország jövőjét.
Felszólalások:  Előző  226  Következő    Ülésnap adatai