Készült: 2020.08.15.07:09:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

247. ülésnap, 118. felszólalás
Felszólaló Dr. Dávid Ibolya (MDF)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás igazságügy-miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:33

Felszólalások:  <<  118  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DÁVID IBOLYA igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Amikor talányos kérdését reggel megkaptam, zsákbamacskakérdés volt. Elgondolkodtam azon, hogy vajon mit tartalmazhat az, ami ellen nekem tiltakoznom kellett volna. Az is eszembe jutott, hogy ha egyszer tiltakoztam Torgyán József képviselő úr jogszabályellenesen kitöltött vagyonnyilatkozata miatt, úgy talán azt kéri tőlem számon, hogy miért nem tiltakoztam a Medgyessy Péter gazdasági ügyeivel kapcsolatos, napvilágra került minősítések miatt. Pedig hány újságíró örült volna annak, ha ezt a véleményt megismerhette volna tőlem!

Elgondolkodtam azon is, hogy hátha a kérdés arra irányul, hogy Kaltenbach Jenő úr, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa az egyenlő bánásmód elvének és a hátrányos megkülönböztetés tilalmának jogi szabályozásáról tartott egy tanácskozást, egy konferenciát, amely állami rendezvényként meghirdetett konferencia volt, és a kormányzat egyetlenegy képviselőjét nem hívták meg erre a konferenciára. Az Európai Unió és az Európa Tanács képviselői nyilván ebből adódóan elég egyoldalú képet kaphattak a diszkrimináció helyzetéről.

 

(13.20)

 

Aztán végül most megismerhettem, hogy valójában mire irányult a képviselő úr kérése - nagyon jó az emlékezetem, és nagyon jól emlékszem arra az 1997. novemberi napra, amikor tiltakoztam. Képviselő Úr! A kettő között az a különbség, hogy akkor a Kiss Elemér-féle előterjesztés egy nem nyilvánosságnak szánt, egy lopakodó előterjesztés volt, ezzel szemben a kormány nyíltan vállalta, hogy ezt nyilvánosságra hozza.

Egyetlenegy mondatot szeretnék idézni Kiss Elemér akkori előterjesztéséből, ami igen nagyon meglepő volt számunkra, hiszen azt mondta akkor az előterjesztés, amire a kormány akkor rábólintott (Közbeszólás az SZDSZ soraiból.) - bocsáttassék meg, és tessék megvárni a végét! -, hogy bizony egy olyan harmincperces adást kívánnak elkészíttetni közpénzen, amely elé meg utána hozzárakhatja a helyi stúdió a maga témáját, úgy feltüntetve, mintha ez az egész a sajátja lett volna.

Ezzel szemben, kérem szépen, a kormány tisztességesen vállalta azt, hogy egy nyilatkozatban, egy hirdetésben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) elmondja a választópolgároknak, hogy mire költöttük az elmúlt három és fél évben a költségvetés pénzét. (Dr. Szent-Iványi István közbeszólása.) Mindezt tette úgy (Moraj az SZDSZ soraiban.), hogy három forintjába kerül állampolgáronként ez a nyilatkozat.

Köszönöm a figyelmét. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  118  >>    Ülésnap adatai