Készült: 2020.07.13.16:34:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

74. ülésnap (1999.06.01.), 32. felszólalás
Felszólaló Potápi Árpád (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Emberi jogi bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 1:43


Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTÁPI ÁRPÁD, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága az 1999. május 19-ei ülésén a polgári szolgálatról szóló 1997. évi XXI. törvény módosításáról szóló, T/1176. számú törvényjavaslatot megvitatta. A bizottság többsége egyetértett azzal, hogy a törvény hatálybalépése óta eltelt másfél év tapasztalatai alapján szükséges a törvénymódosítás.

Fontos a jogi eszközök kibővítése annak érdekében, hogy a polgári szolgálat teljesítése ténylegesen a társadalom számára hasznos munkavégzéssel történjék, másrészt garanciális jelentőségű a katonai szolgálatot lelkiismereti okból nem vállaló, polgári szolgálatot teljesítő állampolgárok és kötelezettségeik még pontosabb szabályozása. A többségi vélemény szerint megfelelő módosító javaslatok után - egyébként nemleges szavazat nem volt - az alapvető emberi jogokat nem sérti, hogy az új szabályozás lehetővé teszi a polgári szolgálat letöltését a tűzoltóságnál, illetve a polgári védelemnél is.

A bizottság 11 igen szavazat és 6 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találta. Köszönöm szépen.




Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai