Készült: 2020.07.07.12:06:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

163. ülésnap (2000.10.16.), 74. felszólalás
Felszólaló Potápi Árpád (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Emberi jogi bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 3:54


Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTÁPI ÁRPÁD, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság kormánypárti oldalának nyolc képviselője a 2001. és 2002. évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot az általános vitára alkalmasnak találta.

Alkalmasnak találta, hiszen a kisebbségi célú előirányzatok a tárcák javaslataiban 2001-ben 16 százalékkal, 2002-ben további 10 százalékkal nőnek. Kiemelném a 13 kisebbség országos önkormányzatát. Az 1998-as választások után immár másodszor jöhettek létre ezen intézmények, melyek óriási feladatot látnak el a hazai kisebbségek, nemzetiségek kulturális életében, identitásuk megőrzésében. Jövőre közel 629 millió, majd 2002-ben 691 millió forintra számíthatnak az idei 546 millió forinttal szemben. Ez 15, illetve 10 százalékos növekedést jelent. Az Igazságügyi Minisztériumnak alárendelten működő Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal támogatása is több mint 11 százalékkal növekedik. Jelentősen nő a kisebbségi koordinációs és intervenciós keret. A 2001. évben közel 83 millió forint, a 2002. évben közel 133 millió forint áll rendelkezésre. Ez az összeg intervenciós lehetőséget biztosít azokban az esetekben, amikor értékes kisebbségi intézmények, szervezetek, programok kerülnek veszélybe pénzügyi nehézségek miatt.

Örülünk annak, hogy a polgári koalíció a következő években is kiemelt figyelemmel fordul a romatársadalom felé, sokat tesz gondjainak megoldásáért. Tudjuk, hogy ez nagyon nehéz, több évtizedre szóló feladat. A cigány tanulók ösztöndíj-támogatására jövőre 200 millió forint, majd utána 250 millió forint áll rendelkezésre. Az előirányzat a hazai és külföldi felső- és középfokú oktatásban részt vevő tanulók lemorzsolódásának visszaszorítására és a tehetséges fiatalok továbbtanulási lehetőségeinek, esélyeinek segítésére használható fel. A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány jóval több pénzt fordíthat például a cigány kisvállalkozások támogatására vagy éppen válságkezelő programokra.

Magyarország mint anyaország kiemelt figyelmet kíván fordítani a jövőben is a szomszédos országokban élő magyarság identitásmegőrzésére. E fontos cél megjelenik a költségvetési törvényjavaslat fejezeteiben is.

Ma már talán elmondhatjuk, hogy vallásos honfitársaink nem másodrendű állampolgárok. Az elmúlt két évben is jelentősen emelkedtek az egyházi célú kiadások. Újra megerősödtek, szépültek, épültek egyházi iskoláink. Újra volt pénz a hittanoktatás finanszírozására. E kedvező tendencia az előttünk álló két évben is folytatódik.

E néhány kiragadott példa miatt is, természetesen kritikai észrevételeink mellett, gondoltuk a költségvetési törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai