Készült: 2020.07.08.16:05:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

135. ülésnap (2000.04.14.), 68. felszólalás
Felszólaló Potápi Árpád (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Emberi jogi bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:08


Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTÁPI ÁRPÁD, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az emberi jogi bizottság a március 14-ei ülésén döntött a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról szóló országgyűlési határozati javaslat tárgysorozatba-vételéről és az általános vitára való alkalmasságáról. A vita heves volt, ugyanakkor rövid is, mivel mi, kormánypárti képviselők nem értünk egyet azzal a sokszor személyeskedő hangnemmel, mely - főleg Donáth László MSZP-s képviselőtársunk miatt - a bizottságunk munkáját jellemzi.

Ha elfogadjuk azt az állítást, hogy a kommunizmus szót nem a marxi értelemben használjuk, hanem a kommunista rendszer értelmében, akkor beszélhetünk magyarországi kommunizmusról. Egyébként az állampárt, az MKP, az MDP, az MSZMP tagjai magukat kommunistának tartották. Véleményünk szerint már 1944-től, az ország nyugati részein 1945-től kommunista hatalomról beszélhetünk. Hiába volt ugyanis koalíciós kormányzás, a kommunista párt a szovjet fegyverek árnyékában zsarolhatta koalíciós társait, a kezében tartotta a belügyet, a gazdaság irányítását és kissé bújtatottan a hadügyet és a külügyet is.

 

 

(12.00)

 

Hogyan lehet egy olyan országban demokráciáról beszélni, ahol a háború befejezése után két esztendővel a Magyar Országgyűlés mentelmi joggal rendelkező képviselőjét a szovjet katonai rendőrség letartóztathatja - mivel hazaáruló magyar ávós társaik semmilyen bizonyítékot nem találtak -, és bírósági ítélet nélkül a Szovjetunióba hurcolhatott? Az időpont 1947. február 25-e, a helyszín Budapest, a személy Kovács Béla.

1949-89 között nyilvánvalóvá vált az egypártrendszer. E rendszer áldozata például az a bonyhádi német ember is, akit 1944 karácsonyán hurcoltak el egy "kis munkára" a Szovjetunióba, és 1945. március 15-én már nem élt. Áldozata a vértanú Apor Vilmos püspök, áldozata az utolsó pillanatáig kommunista Nagy Imre miniszterelnök, áldozatai azok is, akiket bár '56 után nem öltek meg, de megnyomorítottak, de ellehetetlenítettek.

Engedjék meg, hogy befejezésül elmondjam: az emberi jogi bizottság a határozati javaslatot az általános vitára alkalmasnak találta.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai