Készült: 2020.08.09.19:57:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

205. ülésnap (2012.06.20.), 82. felszólalás
Felszólaló Balogh József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:24


Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarország európai uniós csatlakozásával egy hatalmas lehetőség kapuján lépett át. Ez a lehetőség azonban roppant nagy felelősséggel is jár. Ahhoz, hogy az Európai Unió nyújtotta lehetőségekkel élni tudjunk, folyamatos törvényalkotási munkára van szükség, hogy az uniós előírásokat hatékonyan illesszük be a hazai jogszabályi környezetbe, természetesen a nemzeti érdekeink szem előtt tartásával.

Meglátásom szerint fokozottan igaz ez a megállapítás a magyar mezőgazdaságra is. A magyar vidék és a mezőgazdaság ügye ugyanis nem csak falun élő, mezőgazdasági termeléssel foglalkozó honfitársaink gondja; a vidék sikereinek és kudarcainak a társadalom minden tagja részese. A mezőgazdaság és a vidékfejlesztés a XXI. században is stratégiai ágazat. A jó minőségű, egészséges, biztonságos élelmiszerekkel történő élelmiszer-ellátás, a tájfenntartás, a környezeti állapot megőrzése, valamint a vidéki élet, a helyi közszolgáltatások előfeltételeinek megteremtése egész Európában a legfontosabb kormányzati célok között szerepel.

Fideszes kormánypárti országgyűlési képviselőként és egy kiskunsági kistelepülés polgármestereként is örömmel tölt el, hogy ezt a trendet messzemenőkig követni igyekszik a nemzeti ügyek kormánya is. Érdemes megnéznünk, hogy mit ír erről a szándékról a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Erős Magyarország című alapprogramja, ami így szól: "A gazdák önkéntes összefogása, valamint a beszerzési, tárolási, feldolgozási és értékesítési társulások megsokszorozzák a gazdák piacra jutásának esélyeit, valamint nagyban javítják a gazdák piaci alkupozícióit. Ezért a Fidesz állami eszközökkel is elő fogja segíteni ezek létrejöttét és működőképességét."

(13.10)

Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Amikor e szóban forgó törvényjavaslatról cserélünk eszmét a tisztelt Ház falai között, a fenti idézet tükrében látnunk kell, hogy a nemzeti együttműködés kormánya a kormánypártok programjának megvalósítására törekszik ezzel az előterjesztéssel is. Ezzel a javaslattal a kormány ismételten hitet tesz azon alapvető európai értékek mellett, amelyek alapján az Unió alapító atyái megálmodták az európai nemzetek összefogását.

Ezek jegyében egy magasabb szintű közösség nem avatkozhat be egy alacsonyabb szintű közösség belső életébe. Sőt, ha a szükség úgy kívánja, támogatni is kell abban, hogy összehangolja tevékenységét a társadalmat alkotó más tényezőkkel a közjó érdekében. Erről szól az előttünk fekvő törvényjavaslat is. Ezzel az indítvánnyal a kormány megteremti annak a lehetőségét, hogy maguk a mezőgazdaság szereplői tegyék szakmaközi szervezetek létrehozásával és azok hatékony működésével még eredményesebbé működésüket.

Bízom abban, hogy a T/7674. számú törvényjavaslat elfogadásra kerül, és így állami segítséggel az európai normáknak és a nemzeti érdekeinknek megfelelően válhat még sikeresebbé a magyar mezőgazdaság.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai