Készült: 2020.09.26.11:45:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

76. ülésnap (2019.06.20.), 152. felszólalás
Felszólaló Dr. Kepli Lajos (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:55


Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. A korábbi felszólalásomban szakpolitikai, környezetvédelmi vonatkozásban értékeltem a költségvetést. Mint említettem, ez már a tizedik költségvetési vitám itt a parlamentben, és egyben az utolsó is. Minden költségvetési vitában megpróbálkoztunk, megpróbálkoztam én magam is azzal, hogy választókerületem és a településem érdekében módosító indítványokat nyújtsak be. Hogy a hagyományt ne szakítsam meg, ezt természetesen most is megtettem, bízva abban, hogy ezekből az indítványokból lehetőleg minél több meg is fog valósulni. Néhány percben ezeket szeretném most ismertetni. Talán azt gondolja az ember, hogy egy Balaton-parti város, még ha kisváros is, nem küzd financiális jellegű problémákkal, hiszen akár turizmusból, más egyébből megvannak a megfelelő adóbevételei. Sajnos ez vagy nem így van, vagy a város vezetői nem gazdálkodnak megfelelően a rendelkezésre álló forrásokkal. Tény, ami tény, hogy jó néhány problémát vetettek fel nekem az elmúlt időszakban a helyiek, amelyek megjelennek ezekben a módosító indítványokban, tehát a balatonalmádi lakosok javaslatait tolmácsolom most itt önöknek.

Ami szerintem Magyarországon szinte minden településen probléma, az az önkormányzati utak állapota. Meglehetősen nagy, kiterjedt úthálózattal rendelkezik a település, Veszprém megyében a második legnagyobb közúthálózata van, és sokszor, sok helyen meglehetősen kritikus állapotúak ezek az utak, és folyamatosan forrásokat igényel ezeknek a rendbetétele, az utak, a járdák építése és a csapadékvíz-elvezetés, ami mostanában egyre nagyobb probléma a hirtelen lezúduló nagy záporok miatt.

Ugyancsak problémás a parkolás, és ezt már máshogyan, mint egy parkolóház vagy mélygarázs építésével, nem lehet megoldani. Erre vonatkozóan is megtettük a magunk indítványát, hogy erre forrást különítsünk el, hiszen ez nem egy kis tétel, főleg különösen egy tízezer fő alatti település költségvetésében. Természetesen vannak rá források. Mi azt szeretnénk, ha bármilyen forrásból is, de rendelkezésre állna erre megfelelő összeg a következő időszakban. Mi egyébként a kormányzati kommunikáció milliárdjaiból vettük el és csoportosítottuk át.

(19.40)

Mindig azt látjuk, hogy tizen-huszon milliárdok jutnak kormányzati kommunikációra. Akkor abból néhány százmillió, vagy adott esetben néhány milliárd forintot olyan hasznos fejlesztésekre, amelyek több tízezer ember életét könnyítik meg az agglomerációval együtt adott esetben, miért is ne lehetne találni? Vagy ilyen például a fedett piac. Nincs már manapság olyan jelentősebb város Magyarországon, ahol ne lenne vásárcsarnok vagy egy piaccsarnok, ahol normális, időjárástól független körülmények között vásárolhatnak a helyi lakosok. Nem hiszem, hogy ezek olyan nagy igények volnának a helyiek részéről, amelyek ne lennének megvalósíthatók.

Mint említettem, meglehetősen nagy a település területe, ezért néhány elektromos üzemű busz beszerzésére tettünk javaslatot, indítványt, amelyből egy helyi tömegközlekedés alapjait lehetne kialakítani. Ha már közlekedésnél tartunk, a település központjában található autóbusz-pályaudvar meglehetősen retró, a nyolcvanas évek hangulatát idézi, és a felújítása, energetikai korszerűsítése már réges-régóta várat magára, melyre vonatkozóan szintén a balatonalmádi emberek javaslatára megtettük az indítványunkat.

Állandó probléma az elavult ivóvízvezetékek cseréje, illetve toldozása-foldozása jelen pillanatban. Mindennaposak, különösen a nyári szezonban a csőtörések, ami miatt ivóvízszolgáltatás-kimaradások vannak. Természetesen ez egy nagyobb beruházás része, hiszen az elavult, elöregedett vízvezetékek kicserélése több éves folyamat adott esetben, és nyilvánvalóan nem lehet egy költségvetés terhére megvalósítani. Itt egy első lépésre tettünk indítványt.

Nem akarom az amúgy is szűkös időkeretünk nagy részét erre felhasználni, de itt még szerepelnek olyan tételek, amelyek szintén egy Balaton-parti településnél, amely turizmusból él, rendkívül fontosak, mint a mederkotrás vagy a közvilágítás. Botrány, hogy egyáltalán fel kell még vetni ilyet, hogy normális közvilágítás legyen egy városban, egy Balaton-parti településen, de sajnos erre is szükség van.

Természetesen az infrastrukturális beruházások középpontja egy városközpont, egy olyan városközpont, amely minden városban az a helyszín, ahol a helyi lakosok és a turisták összejönnek, és akár rendezvények helyszínére is alkalmas. Ennek kialakítása, egy városkép kialakítása természetesen jelentős forrást igényel. Erre vonatkozóan is megtettük a magunk javaslatait.

Összességében elmondható, hogy ismételten javaslatot tettünk arra, hogy olyan forrásokat csoportosítson át a központi költségvetés Balatonalmádi városának javára, amely az ott élők életminőségén javítana elsősorban, nem utolsósorban pedig a turizmus, mint a nemzetgazdaság egyik legfontosabb bevételt hozó ága, fejlesztését is szolgálná, hiszen minél több vendég érkezik a Balaton-partra, a városba és természetesen minél több pénzt költenek el ott, az nemcsak a helyi embereknek, nemcsak a balatonalmádiaknak, hanem az ország költségvetésének is jó. Ezért visszatérülnek ezek a beruházások, azt gondolom. Kérem a kormánypárti képviselőtársaimat, államtitkár urat, hogy az illetékeseknek tolmácsolva fogadják meg ezeket a javaslataimat. Köszönöm szépen még egyszer, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai