Készült: 2020.09.19.23:50:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

70. ülésnap (2019.06.11.), 288. felszólalás
Felszólaló Dr. Kepli Lajos (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  288  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Ez a kép valóban tökéletesen jellemzi nemcsak a mai magyar parlamenti állapotokat és a parlamenti vitakultúrát a kormány részéről, hanem a klímaváltozáshoz, a globális felmelegedéshez, a környezetvédelemhez való hozzáállását is ennek a kormányzatnak. Az, hogy az ülésteremben sem a levezető elnöki pulpituson, sem a képviselői padsorokban egyetlen kormánypárti képviselő sem foglal helyet, egészen példátlan, hiszen a parlament normális működéséhez nyilvánvalóan hozzátartozna, gondolom én naivan, egy normális demokráciában, hogy vitázni lehessen azokkal, akik a törvényeket alkotják. Esetünkben azt mondta a Fenntartható fejlődés bizottságának ülésén Böröcz képviselő úr, hogy a kormány tesz a klímaváltozás ellen, csak nem ezekkel az eszközökkel, és ők ezt majd máshogy megoldják, mert beterjesztenek ilyen meg olyan javaslatokat. Hát látjuk, hogy mennyire tesz a kormány a klímaváltozás ellen, amikor azt nyilatkozza a külügyminiszter, hogy az autóipari érdek fontosabb, mint a szén-dioxid-kibocsátás, amikor sorra szűnnek meg a környezetvédelmet szolgáló intézmények, kormányzati és nem kormányzati intézmények, és sorra szűkül be a lehetőségük azoknak, akik valamit még tenni szeretnének a klímaváltozás ellen, tenni szeretnének azért, hogy a jövő generációk is normális életfeltételek között élhessenek.

Ez nem egy klisé vagy nem egy évtizedek távlatában bekövetkező lehetőség, hanem ez már a mai napon most itt valóság. Hát látjuk, hogy egy olyan esős időszak után, amikor az éves csapadékmennyiség nagy része egyszerre zúdult le néhány napon vagy néhány héten belül, most bekövetkezett egy kánikulai időszak, amit több hétre jósolnak, többhetes időtartamúra, amikor viszont átcsap az ellenkezőjébe, és hőhullámok fogják majd megkínozni a lakosságot, illetve az arra érzékenyeket.

Ez természetesen csak a jéghegy csúcsa, mert ami ránk vár, az valami egészen megdöbbentő a tudósok és a klímaváltozást kutatók előrejelzései szerint. Úgyhogy fel kéne ébredni, és főleg a kormánynak kéne felébredni és végre cselekedni valamit, vagy pedig azt a kormányt, amelyik nem cselekszik és nem teszi meg a gyermekeink és unokáink érdekében ezeket a lépéseket, az embereknek egész egyszerűen el kell zavarni. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)
Felszólalások:  Előző  288  Következő    Ülésnap adatai