Készült: 2020.09.19.18:50:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

69. ülésnap (2019.06.03.), 208. felszólalás
Felszólaló Dr. Kepli Lajos (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:18


Felszólalások:  Előző  208  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Kormánypárti képviselőtársaim, önök ígéretet tettek valamennyien. Nyolc évvel ezelőtt Magyarország Alaptörvényében a nyolcadik mondatban megígérték, hogy „Felelősséget vállalunk utódainkért, ezért anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos használatával védelmezzük az utánunk jövő nemzedékek életfeltételeit.” Mit tettek ígéretük teljesítéséért? Tettek-e egyáltalán valamit? Ígéretük kijelentése óta hazánk brutális pusztítás áldozatául esett, az erdők, a szántóföldek, a folyók, a vizek, a levegő, és még sorolhatnám hosszan. Ugyanakkor pusztítás áldozatául estek a kórházaink, iskoláink, az oktatás, az elszegényített és totális ellenőrzés alá vont önkormányzatok. Össze van törve a civil társadalom, és jelenleg éppen a Magyar Tudományos Akadémia szétverésén fáradoznak.

Miközben ezt a helyzetet az Országház ablakából figyelik, gyermekeink vonulnak ide péntekenként, és tábláikon jelzik felénk, hogy a politika változzon, ne a klíma, és hogy legyen egyáltalán jövőjük, ezt követelik. A felelősség pedig itt van a mi kezünkben, csak és kizárólag a mi kezünkben, mi fogjuk eldönteni a törvények megszavazásakor, hogy gyermekeinknek lesz-e élhető jövője. Olyan mértékben mérgezzük környezetünket a vegyszerekkel, annyi szennyező energiát használunk és annyira pazarló módon élünk mi, emberiség, hogy egy szennyező, eldobható fogyasztói társadalmat alakítottunk ki a profit és a kényelmünk miatt, és ha nem cselekszünk most, mindezek hamarosan az emberiség vesztét fogják okozni.

A klímaváltozás elleni és a környezetünk megóvásáért folytatott küzdelem közös ügyünk. Ez egy politikai ügy, hiszen politikai akarat kell a rendszerszintű változáshoz, de nem szabad, hogy csak egyes pártok ügye legyen, hiszen saját gyermekeink jövője a tét. Az elmúlt fél évben már nemcsak a tudósok, hanem az őket megértő politikusok és képviselők is azt mondják világszerte, hogy nem egyszerűen egy klímaváltozásban élünk, hanem ez már éghajlati vészhelyzet. Halljuk meg a gyermekeink, a tudósok és a világ értelmesebb politikusainak a hangját, és kötelezzük el magunkat ennek a haldokló civilizációnak, gyermekeinknek és unokáinknak a túléléséért!

A következő években  csak hogy egy példát említsek  a Földön élő rovarfajok 40 százalékát a kihalás fenyegeti. Nem kell mondanom, hogy ez az ökoszisztéma egészének a felborulásához és ebből következően globális élelmiszer-termelési válsághoz fog vezetni, melynek a következményei beláthatatlanok. Az éghajlatváltozás Magyarországot sem kíméli. Hazánk gyorsabban melegszik, mint a világátlag. 2018 volt a legmelegebb év 1901 óta. Tavaly nyáron a Duna vízállása olyan alacsony volt, hogy többször is rekordot döntött, negatív rekordot. Korábban trópusinak tartott betegségek egyre gyakrabban fordulnak elő nálunk is, az aszályok pedig az élelmiszer-termelésünket veszélyeztetik. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint Magyarországon kisméretűrészecske-szennyezés miatt évente közel 13 ezer ember hal meg; ez a szám Európára vetítve 430 ezer fő. Ennél is nagyobb probléma, hogy a légszennyezés által okozott megbetegedések száma nagyságrendekkel nagyobb még ennél is. Magyarország energiaellátásának körülbelül kétharmada fosszilis tüzelőanyagokból származik, s az üvegházhatású gázok kibocsátása is nemrég újra növekedésnek indult.

A globális felmelegedés szkeptikusainak jeleznénk, ha még akad egyáltalán ilyen közöttünk, hogy 2002-2006 között Grönlandon mintegy 280 gigatonnányi jég tűnt el évente. A sziget 14 év alatt az alacsonyabb fekvésű parti területeken közel 4 méternyi vastagságú jégtömeget vesztett el.

A párizsi klímaegyezmény egy apró siker, de ugyanakkor kudarc is a másik oldalon  a megállapodás nem elég ahhoz, hogy megelőzze a globális civilizáció összeomlását. A tudósok szerint körülbelül 10-12 évünk van hátra, hogy valamit tegyünk még a folyamat visszafordítására.

(15.20)

Ráadásul a nemzetek még azt sem tartják be, amit vállalásaikban megígértek. Tovább nőtt a teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátás. Magyarország sem jár élen ebben, amikor kinyilvánítja a külügyminiszter, hogy az autóipar számára fontosabb, mint a klímacélok teljesítése. (Z. Kárpát Dániel: Szégyen!) Természetesen most azonnal forradalmi változásokat kell eszközölnünk ahhoz, hogy ezt a folyamatot megfordíthassuk. És mondhatjuk, hogy mi kicsik vagyunk, Magyarország kicsi a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátásában, de természetesen mindenkinek a saját részét kell ehhez hozzátenni; mi mások helyett nem, magunk helyett viszont kötelesek vagyunk cselekedni.

Tisztelettel kérem ezért önöket, hogy éghajlati veszélyhelyzetet, ahogy azt már sok más országban is megtették, nyilvánítson ki a magyar Országgyűlés, és tegyünk meg mindent gyermekeink jövőjéért. Mi vagyunk ugyanis azok, akik segíthetnek ezen a problémán. Az Alaptörvényben ránk rótt kötelezettséget kell hogy teljesítsük ezzel kapcsolatban, mert azt mondja az Alaptörvény, hogy „Valljuk, hogy a polgárnak és az államnak közös célja a jó élet”. Továbbá azt valljuk, hogy minden embernek joga van az élethez. Legyen minden magyar embernek joga az egészséges élethez! Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  208  Következő    Ülésnap adatai