Készült: 2020.01.29.12:18:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

264. ülésnap, 104. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:06

Felszólalások:  <<  104  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A mindenkori költségvetési törvények egyértelműen rögzítik, hogy a támogatások csak akkor vehetők igénybe, ha a jogszabályi előírásoknak a támogatott maradéktalanul eleget tesz.

Ön azt állította a kérdésében, hogy egyetlen önkormányzat sem volt tisztában azzal, hogy a Magyar Államkincstár nyilvántartást vezet a falubuszokról, és be kell jelenteni a változást. Nos, a valóság az, hogy a falugondnoki buszok adatainak bejelentése nem a Kincstár előírása, hanem egy szakmai rendelet, egy jogszabály rögzíti, és az a fenntartó kötelezettsége. A településeknek ezzel már a kincstári felülvizsgálat előtt is tisztában kellett volna lenniük, és az adatszolgáltatás elmulasztásával tehát elég régóta sajnos jogszabályi előírást sértettek meg. Tény, hogy sajnálatos módon a települések tucatjai nem tettek eleget valóban az előírásoknak, a Kincstár pedig feltárta ezt a hiányosságot. Hangsúlyoznom kell, hogy a Kincstárnak ezt a feladatot az Országgyűlés törvényben határozta meg, hogy vizsgálja meg a központi költségvetési támogatások igénybevételének megalapozottságát és felhasználásának jogszerűségét.

Azonban van megoldás a probléma kezelésére: a kormányzat már intézkedett, hiszen úgynevezett rendkívüli támogatást ad az érintett önkormányzatoknak, hogy vissza tudják fizetni ezt a jogtalanul igénybe vett támogatást, ezzel az önkormányzatok már jelentős része élni tudott. Itt hívom fel azoknak az önkormányzatoknak a figyelmét, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, akinek ilyen problémája van, az forduljon a Belügyminisztériumhoz, és rendkívüli tá­mo­gatásként ezt a visszafizetendő támogatási összeget meg fogja kapni, hogy egyetlen önkormányzatnak se legyen emiatt finanszírozási problémája, fizetési nehézsége. Bízom benne, hogy ezzel az önkormányzatoknak ezen problémáját sikerül megoldanunk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  104  >>    Ülésnap adatai