Készült: 2021.05.15.15:36:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

177. ülésnap (2016.10.24.), 234. felszólalás
Felszólaló Bencsik János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  234  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BENCSIK JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Talán még vagyunk néhányan ebben a Házban olyan képviselők, akik jól emlékeznek a szocialisták utolsó kormányzati időszakában meghozott energiapolitikai és árszabályozási intézkedéseire, amikor is a kormányzásuk utolsó esztendejében jelentősen megnövelték a gázárakat (Dr. Szakács László közbeszól.), és mindazonáltal megszüntették a gázártámogatást (Dr. Szakács László: 20 dollárról 100-ra nőtt!), tehát azt a lakossági támogatást, amely lehetőséget biztosított a fogyasztói terhek csökkentésére. (Dr. Szakács László: Nem jól tudod!)

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kimutatása alapján 2012 óta a következő változások következtek be, amelyek a rezsicsökkentésnek is köszönhetők. A 2012. évi 94,8 milliárd forintról 2016-ra 53,9 milliárd forintra csökkent a 30 napon kívüli kintlévőség, míg a hátralékos fogyasztók száma 1 millió 550 ezer főről 986 ezer főre csökkent. Ezt jelentette a rezsicsökkentés ahhoz képest, amit önök a kormányzásuk utolsó esztendejében a fogyasztókat terhelő döntésekhez képest elértek. (Dr. Szakács László: 2016 van! Ez van a naptárban!)

Mindezekkel kapcsolatosan még azt is érdemes itt elmondani, hogy a MEKH-nek figyelembe kell venni a földgáz árának változását a fogyasztói árak meghatározása, az indokolt költségek rendszeres és részletes felülvizsgálata, valamint az alapján végzett árelőkészítés során, amely a törvényi szabályozás alapján a magyar energetikai és közműszabályozási hatóság hatáskörébe tartozik. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.)

Éppen ezért nincs szükség az indítvány tárgysorozatba vételére. Köszönöm szépen a figyelmet.
Felszólalások:  Előző  234  Következő    Ülésnap adatai