Készült: 2020.07.05.07:01:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

244. ülésnap (2012.11.29.), 136. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 6:50


Felszólalások:  Előző  136  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én is akkor azzal kezdem, hogy önkritikát gyakorolok. Ugyanis, amikor még 2002-t írtunk, és a választási kampány zajlott, akkor a Fidesz politikusai azt mondták, hogy a szocialisták gázáremelésre készülnek, és 40 százalékos lesz az a gázáremelés, amit bevezetnek. Ugye, Lendvai Ildikó lassan mondta, hogy mindenki megértse, hogy nem lesz gázáremelés. Tévedtünk. Nem jó számot mondtunk, nem 40 százalékkal emelték meg, hanem 194 százalékkal. Be kell valljuk, elég jelentős tévedésünk volt. Utólag korrigálnunk kell ezt a számot. (Dr. Józsa István: Mennyivel csökkentettétek?)

De volt más terület is az elmúlt vitában, ami, azt hiszem, jól jelképezte a mai politika hozzáállását, és amit el kell mondjunk, és helyre kell hogy igazítsunk. Például azért fontos azt megjegyezni, hogy lehet, hogy a kikapcsolási határidőt szocialista képviselőtársaink támadják, de a fogyasztóvédelmi szervezetek ennek a módosításnak a bevezetését ott és akkor, amikor erről vita volt, támogatták. Tehát az ő egyetértésükkel módosítottuk ezt a jogszabályrészt.

Fontos mondani, hogy a nagycsaládos gázárkedvezmény hozzáférési lehetősége javult, hiszen egyszerűbb ezzel kapcsolatban az ügyintézés, ez már elhangzott itt több hozzászólótól. Azt pedig hadd utasítsam vissza a szocialista képviselők támadásából, hogy a gázárkedvezmény megszűnt, és a helyére semmi nem lépett. Lakhatási támogatási rendszerként egy hatékonyan működő új rendszert vezettünk be. Arról nem is beszélve, ami itt már adatként nagyon sokszor elhangzott, hogy sikerült ennek a kormányzatnak elérni, hogy jóval, jóval, jóval kisebb mértékben emelkedett, egy számjeggyel emelkedett azoknak a közműszolgáltatásoknak a díja, amelyek az önök idejében három számjegyű nagyságban emelkedtek.

Olyan statisztikákat hoztak tisztelt képviselőtársaim a rezsitartozások emelkedéséről, amelyek kétségtelenül megvannak. Természetesen nem akarjuk ezeket elvitatni. Ezeket a statisztikákat 2003-ból maga a Magyar Energia Hivatal sem ismerte. A mostani számokkal nagyságrendjében körülbelül egyet tudunk érteni, ilyesfajta tartozások vannak. Ezek nagyon nagy mértékűek. Erre mi többféle intézkedést már kidolgoztunk, hiszen az a legtöbb esetben devizahitel- vagy más tartozással együtt lép életbe. Mi voltunk azok, akik a devizahitelezés károsultjai érdekében felléptünk. Erre sem Gyurcsány Ferencnek, sem Bajnai Gordonnak ideje nem volt.

De ennek a kormányzatnak a végtörlesztéssel a devizahitelek 24 százalékát sikerült felszámolnia. (Dr. Józsa István: Erős volt a forint.) Ennyi család, 170 ezer család tudott kiszabadulni ebből. És a mostani árfolyamgát intézményével, amely még egy hónapig igényelhető, szintén több tízezres vagy akár százezres nagyságrendben szabadulhatnak ki családok abból a csapdából, amibe azért kerültek, mert Medgyessy Péter bosszúból 2002 után a forint alapú, államilag támogatott hitelezés rendszerét szétverte, és mindenkit beengedett a devizahitelezés spiráljába. Egy egyszerű politikai bosszú miatt több százezer családnak támadt nehézsége.

Ami az új hőár-támogatási rendszert és a kapcsolt erőművek helyzetét illeti, itt azért a kötelező átvételi rendszerből való kivezetés mellett stabilizálni tudtuk ezeknek a különböző erőműveknek és cégeknek is a helyzetét, és nem volt fennakadás a szolgáltatásokkal kapcsolatban. Megnéztem itt közben statisztikákat, mert mindenki az ellenzéki, főleg MSZP-s padsorokból azt mondta, hogy romlott a szolgáltatás színvonala. Hát erre utaló jelet én nem láttam. Szerencsére az európai átlag fölött van a szolgáltatás színvonala, hiszen a nem tervezett, pár percnél hosszabb kimaradások száma sokkal alacsonyabb, mint az európai uniós országok jó részében is.

A vita során mind a Jobbiktól, mind az LMP-től, mind pedig a Fidesz-KDNP képviselőitől konkrét javaslatokat kaptunk, hogy konkrétan hol és miként kell beavatkozni, miként kell a fogyasztók, az állampolgárok helyzetét javítani a túlerőben vagy erőfölényben lévő szolgáltatókkal szemben. Sajnálom, hogy szocialista képviselőtársaim nem vették a fáradságot, hogy akár fogadóóráikról, akár máshonnan előhoztak volna legalább 2-3 olyan javaslatot, ami az emberek problémáiról szól, ami a hétköznapi fogyasztók hétköznapi helyzetén tudna javítani, akár az ügyfélszolgálatban, akár a számla áttekinthetőségében, akár a reklamációs rendszerben, akár bármi másban.

Sajnálom, hogy egyedül az MSZP képviselőcsoportjából nem érkezett konkrét javaslat, hogy mit javítanának a helyzeten. De természetesen az ő soraikban mindig meghallották azt, amikor a szolgáltatók akartak valamit elérni. Ezért emelkedett kétszeresére vagy háromszorosára a közművek díja. Kinek mire van füle. Kinek az állampolgárok javaslataira, kinek pedig a szolgáltatók javaslataira. De úgy látom, be van osztva, hogy ki melyik fülét használja itt a frakciók közül.

Ugyanakkor köszönöm mindenki másnak, aki hozzászólt, és konkrét javaslatokkal élt. Elmondhatjuk a vita összegzéseként, hogy ennek a kormánynak sikerült olyan intézkedéseket tenni, ami az energiafogyasztók számára előnnyel járt, hiszen mind a forgalom biztonsága, mind pedig az árak, a terhek mérséklése eredményes volt az elmúlt két évben. A hatósági ármeghatározással mind a gáz, mind a villamos energia, mind a távhőszolgáltatás terén sikerült megfékezni a korábbi évek áremelkedéseit. A Magyary egyszerűsítési program következtében pedig akár a gázkazánok cseréjéről, a gázmérő átírásáról, villanymérő átírásáról, családi támogatásokról legyen szó, egyszerűbb helyzetbe kerültek az adminisztratív ügyintézés terén is a családok.

Ugyanakkor tovább kell mennünk az energiaszolgáltatók erőfölényéből adódó fogyasztói terhek mérséklése terén. Hadd tegyek itt most négy konkrét vállalást a vitában elhangzott, akár ellenzéki, akár kormányoldalon elhangzott javaslatokkal kapcsolatban. Ez a négy terület, ahol a kormány törvényjavaslattal fog előállni a fogyasztók védelme érdekében, először is a számlák egyszerűsítése, közérthetőségének növelése, a második a fogyasztói érdekérvényesítési és panaszkezelési felületekkel kapcsolatos kérdések, a harmadik a mérőleolvasással, méréssel és díjfizetéssel kapcsolatos fogyasztói igényeken alapuló kérdések, illetve negyedszerre az energialopással összefüggő kötbérezéssel és kikapcsolással kapcsolatos kérdések; ezekben a kormány törvényjavaslattal fog ezen vitanap után a parlament elé állni. Bízunk benne, hogy minél hamarabb tudjuk a kiszolgáltatott fogyasztók helyzetét továbbra is javítani, őket is megvédeni.

Köszönöm szépen a figyelmüket, köszönöm szépen, hogy részt vettek a vitanapon. Reméljük, hogy ennek gyümölcsöző eredményét heteken vagy hónapokon belül már itt láthatjuk, a parlament asztalán. (Dr. Józsa István: Mondtam a követeléseinket. Nem figyeltél rájuk. Süket vagy az MSZP-s javaslatokra.)

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  136  Következő    Ülésnap adatai