Készült: 2020.07.06.08:01:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

241. ülésnap (2012.11.26.), 192. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  192  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen a képviselő úrnak, hogy normális hangnemben fogalmazta meg a kérdését, és valóban objektíven közelített a kérdéshez, miszerint a kilakoltatási moratórium sosem egy megoldás, csak egy időnyerés azért, hogy télen ne fagyjon meg senki, amikor fokozott fűtési szezon van. Bár tegyük hozzá, hogy a szociális statisztikák szerint sokkal több ember fagy meg vagy hűl ki a saját otthonában, mint az utcán. Az elmúlt télen mindösszesen egy ember fagyott meg hajléktalanként az utcán, de nyilvánvalóan sokkal több ember fagyoskodik a saját lakásában. Nyilvánvalóan ez pont eggyel több, mint amennyi az ideális szám lenne az utcán fagyhalált szenvedők tekintetében, de mindannyian tudjuk, hogy a téli kilakoltatási moratórium egy fontos eszköz.

Jó hír, hogy e héten kezdődik a téli kilakoltatási moratórium, szombattól áll be ez, tehát senkit nem lehet abból a lakásból kilakoltatni, amiben lakik, ha nincs más lakóingatlanja, tehát nincs rá lehetősége, hogy máshol húzza meg magát.

Korábban a kormányzat meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot rögtön a kormányra kerülése után, mindaddig, amíg nem fogadta el azokat az intézkedéseket, amelyek a devizahiteleseknek és másoknak segítséget jelentenek: a középárfolyamú devizaszámítás, az előtörlesztés ingyenes lehetősége, a hitelszerződés öt évvel való meghosszabbítása, utána az árfolyamgát, most a limitált árverezés 2-5 százalékban - pontosan azért, hogy ne kerüljenek tömegesen az emberek az utcára, és ezáltal ne kerüljön az ingatlanok ára olyan mélységbe, ami teljesen felborítja az egészséges lakáspiaci arányokat -, a Nemzeti Eszközkezelő felállítása vagy a kamattámogatás, de ugyanilyen fontos a pozitív adóslista létrehozatala.

Most is van lehetősége nyilván mindenkinek, aki ilyesfajta kilakoltatási eljárás alá kerül, hat hónapig kérhet halasztást abban az esetben, ha a kilakoltatóhoz fordul, és 90 napos határidő-hosszabbítást kérhet az önkéntes kiköltözésre. Tehát a lehetőség mindenki számára adott, a kormányzat pedig minden támogató lépést igyekezett megtenni, hogy kevesebben kerüljenek devizahitel vagy más miatt ilyen helyzetbe.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  192  Következő    Ülésnap adatai