Készült: 2020.07.10.19:42:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

238. ülésnap (2012.11.19.), 16. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:03


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A videóval kapcsolatban csodálkozva hallgattam az ön szavait, hogy nem lehet kommentelni. Gyorsan felmentem a Facebookra, és megnéztem, hogy ez igaz-e. Hát, eddig 112-en kommentelték, és az utolsó éppen november 15-én 12 óra 34 perckor érkezett egy Novák vezetéknevű úriembertől, aki erősen kritizálja a kormány politikáját. Tehát nemcsak hogy lehet kommentelni, de még ezen túlmenően kormánykritikus álláspontot is meg lehet fogalmazni itt, a facebookos oldalon ezzel a videóval kapcsolatban, ahová feltöltöttük ezt. Tehát bőven, bőven, bőven kommentálható ez, képviselő úr. Több mint százan ezt meg is tették, ön is tegye meg, ha gondolja, nyugodtan. Mondom, kritikus hangvételű kommentárok is bőven találhatók rajta.

Ami magának a videónak a funkcióját illeti: ön is tudja bizonyára, mint ahogy az én köreimben is, az ön körében is nagyon sokan gondolkodnak azon, kimenjenek, ne menjenek, hazajöjjenek, ne jöjjenek haza. Éppen két vagy három hete töltöttük az egyik estét egy barátunkkal, aki 17 éves korunkban ment ki a cserkészőrsünkből. Megkérdeztük, hogy ha most dönthetne, kimenne-e újra. Azt mondta, ha most dönthetne, akkor itthon maradt volna, nem ment volna ki 17 éves korában. (Zaj a Jobbik soraiban.) De most már ott alapított családot, és ott fog sajnos élni, és őt elvesztettük. Ilyen szempontból ez rossz döntés.

De rávilágít arra, amire ez a videó is rá kíván világítani, hogy ez egy nagyon fontos döntés, amit végig kell gondolni. (Folyamatos zaj, az elnök csenget.) Végig kell gondolni minden előnyét, hátrányát, pozitívumát, negatívumát egy fiatalnak, amikor arra adja a fejét, hogy máshol vállal munkát, mennyire lesz ez számára hosszú távon valóban jobb lehetőség, pozitívabb életlehetőség, több munka vagy jobb életszínvonal. Ez a videó azon gondolkoztatja el a fiatalokat, hogy mennyi lehetőségük lenne idehaza, és mennyi mindent vesztenek, barátokkal, családdal vagy akár a Balatonnal és minden mással együtt akkor, ha elhagyják Magyarországot.

Nyilván ez a videó önmagában nem tud meggyőzni senkit arról, hogy maradjon itt, de egy mélyebb elgondolkodásra igenis tud ösztönözni, hogy foglalkozzanak azzal, mennyi hátránya van Magyarország elhagyásának. Ön azt mondta, hogy kevés a kormányzati intézkedés a fiatalokkal kapcsolatban, a fiatalok itthon tartásával kapcsolatban. Nyilvánvalóan mindenki szívesebben tenne még többet a fiatalokért, ugyanakkor úgy gondolom, a kormány igencsak sokat tett azokhoz a lehetőségekhez képest, amik adottak. Nyilván ön is tudja, hogy ha azt az adósságszolgálatot, amit Magyarországnak évről évre vinnie kell, eltörölhetnénk, hétszeresére növelhetnénk a lakástámogatások mértékét. Mert nem az IMF-nek vagy a bankoknak, vagy másoknak fizetnénk vissza az adósságszolgálatot évről évre, hanem ezt kifizethetnénk a fiataloknak, bármelyik évben hétszeresére növelhetnénk a lakástámogatások összegét.

Na de ezt sajnos nem tudjuk megtenni. Viszont mit tudunk megtenni? Például a 25 év alatti pályakezdő fiatalok számára két évre teljesen szociális hozzájárulásiadó-mentessé és szakképzésihozzájárulás-mentessé tettük a foglalkoztatást. Ugyanígy az első munkahely Garancia Alap keretében kidolgoztunk egy olyan konstrukciót, hogy az idén szeptember 1. és december 31. között foglalkoztatott, regisztrált álláskereső fiatalok számára az ő munkáltatójuk támogatásként megkapja a teljes bér és szociális hozzájárulási adó összegét, mindezt a minimálbér kétszereséig. Hol lát ön máshol olyan országot, amely a fiatalok munkához juttatására ilyen programot dolgozna ki, amelynek már az első hónapjában is több ezer fiatal számára nyílt meg új munkahely-teremtési lehetőség?

Nagyon nagy probléma volt a fiatal orvosok elvándorlása, nemcsak a fiatalság szintjén, hanem a nemzetgazdaság és az egészségügy szintjén is. Ezt a problémát évekig görgette maga előtt Magyarország. Ön is látta, hányféle demonstrációjuk volt a rezidenseknek, de ezek az utóbbi hónapokban megszűntek, mert a kormány kidolgozott egy olyan ösztöndíjprogramot, amivel 100 ezer forint plusz ösztöndíjjal tudja itthon tartani ezeket a fiatalokat, hogy valamit javítson a mostani körülményeiken. Akik a közigazgatásba jönnének, azoknak a magyar közigazgatási ösztöndíjprogramot hirdettük meg, szintén azért, hogy megtalálják a helyüket itt a kormányzaton belül. Százezer ember számára, akik kikerültek ugyan az oktatásból, de hiányzik a nyelvi vagy informatikai képzettségük, szintén 95-98 százalékos támogatottságú programot indítottunk EU-s forrásokból. Egy évig automatikusan részletfizetési lehetősége van annak, aki 35 év alatt vásárol ingatlant, és kamattámogatott hitel vehető igénybe lakásvásárláshoz. Illetőleg a parlament napokon vagy heteken belül megkezdi annak a törvényjavaslatnak a vitáját, amely töredékére csökkenti az első lakást vásárló fiatalok számára a fizetendő illeték összegét.

Tudom, képviselő úr, jobb lenne, ha ezek mind nagyobb összegről szólnának, többféle módot lehetne említeni. De ön is láthatja, hogy nagyon sok téren, a munkahelyteremtés, az oktatás, a lakhatás területén, ami a fiatalok legnagyobb problémája, a kormány igenis hathatósan lépett. (Az elnök csenget.)

Köszönöm szépen. (Szórványos taps kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai