Készült: 2020.07.05.00:45:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

238. ülésnap (2012.11.19.), 12. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:52


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Már az alaptörvényünk is leszögezi és elismeri a kereszténység nemzetmegtartó erejét. Ha nem lett volna kereszténység, a magyar állam, a magyar államiság és mi magunk sem lennénk itt. Elég csak önöknek is körbenézni ebben a teremben, megnézni azokat a festményeket, címereket, amelyek itt körbevesznek minket ezer év magyar államiságából. Nincs olyan, amelyiken ne lenne kereszt, apostoli kettős kereszt, a címernek valamelyik eleme vagy egyházi személyiségek egy-egy fontos magyar történelmi sorsfordulóban.

Az egyházak üldözése, a keresztények üldözése ma már nem úgy van, nem úgy történik természetesen, mint az ókeresztény időkben történt. Nem kell katakombákba vonulni a keresztényeknek, de ugyanakkor jelen van, hiszen hallunk arról, hogy légitársaságok megtiltják alkalmazottaiknak azt, hogy keresztet hordjanak, iskolákból próbálják levetetni az egyházi jelképeket, amelyek már nem pusztán arról szólnak, hogy Európának vannak-e keresztény gyökerei, hanem a vallásszabadságnak, a lelkiismereti szabadságnak a legalapvetőbb értékeit vonják kétségbe. Hiszen ahhoz minden kereszténynek joga van, az Európai Unión belül is természetesen, hogy megvallja hitét, és semmire hivatkozással ennek a hitnek a megvallása, lehet az egy kis aranykereszt a nyakban vagy egy épület falára elhelyezett kereszt, semmiképpen nem korlátozható.

Ma már megszégyenítéssel, hírbehozással, kiközösítéssel vagy más módon próbálják a keresztény közösségeket meggyengíteni, de ettől függetlenül, mint ahogy azt Schönborn bíboros is a múlt heti ceremónián elmondta, bízunk benne, hogy erre kevés esélyük van. Ilyesfajta támadás indult a miniszterelnök-helyettes úr ellen is, de szerencsére, ha az igazság az oldalán áll, könnyű védekezni, a honlapra feltett szöveg mindenki számára elérhető, és nemcsak az ELTE minősítheti jelesre, hanem ki-ki maga is elolvashatja, nincs ezen titkolnivaló.

Schönborn bíborostól, egy osztráktól mégiscsak jó érzés volt hallani, hogy itt Szent István koronája előtt hajtott fejet szimbolikusan a konferencián, és jó volt érezni az ő támogatását Magyarország Alaptörvényével kapcsolatban. Nem maga a szöveg vagy nem a kormány, vagy nem az azt elfogadó többség, hanem egész Magyarország iránt érzett barátságot és szimpátiát, minden magyar számára hozott üzenetet, hiszen ő a párbeszéd embere is valamelyest, nem pusztán keresztényeken belül, tehát protestánsok és katolikusok között vagy ortodoxok és katolikusok között, hanem a zsidó-keresztény párbeszédnek is nagyon fontos személyisége egész Európán belül.

Ő mondta, a szekularizáció jelenségei miatt nem szabad az elkötelezett keresztényeknek megsértődni és kivonulni a közéletből, hanem párbeszédet folytatva kell képviselniük értékrendjüket. Nagyon fontos, hiszen sokan félreértelmezik ezt a helyzetet és megsértődve vonulnak ki. Ő ugyanakkor még a szekularizációban is pozitív hatást lát olyan szempontból, hogy magát az egyházat ösztönözte a megújulásra, bár ezt már Szent Ágoston is mondta, hogy az egyház mindig megújulásra szorul, és ettől függetlenül meg tudott szabadulni az egyház olyasfajta kötöttségeitől, amelyek nem közvetlenül az evangélium hirdetésével kapcsolatosak, és talán így még hitelesebb tudott lenni mindenki számára.

A kereszténység, ahogy mondja, nem idegen test Európában, hanem földrészünk önazonosságának forrása. Sajnos, nem mindenki jutott még el idáig az európai politikán belül sem, hogy felismerje azt, hogy a kereszténység egy önazonossági elem, és folyamatosan próbálják ezt az elemet elgyengíteni, folyamatosan próbálkoznak minél inkább egyenlő távolságba és egyre nagyobb távolságba kerülni minden világnézettől. Ugyanakkor mi valljuk és hisszük azt, hogy keresztény gyökerek nélkül, ahogy zsidó-keresztény gyökerek, hagyományok, római jogforrások és görög kultúra nélkül nem lehet Európát ma sem definiálni.

Schönborn bíboros azt is elmondta, hogy ez a kitüntetés számára kifejezi az Ausztria és Magyarország egyházai közötti mély gyökereket és a több évszázados kapcsolatot is. És ahogy idézte XVI. Benedek pápát, pozitívan kell hogy álljunk a szekularizált államhoz, és párbeszédforrást, partnert kell ebben látnunk. Jó érzés volt, hogy valaki végre úgy nyilvánított véleményt Magyarország Alaptörvényéről, hogy közben magát az alaptörvényt és annak szövegét a kezében tartotta, nemcsak harmadkézből vett információk alapján, hanem konkrét szövegismeret alapján tudott erről véleményt mondani.

Zárásképpen engedjék meg, hogy szintén egy mondatot idézzek a kitüntetett bíborostól. Jó érzés volt látni, hogy a sokszor kuruckodónak aposztrofált alkotmányunkat kvázi egy Labancföldről érkezett, de magyar felmenőkkel is rendelkező bíboros védte meg Magyarországon és nemzetközi téren is. "Ahol nem tisztelik a törvényt, ahol nem létezik egyfajta morális alaptörvény, ott a demokrácia komoly veszélyben van. Ha megszűnik az önmérséklet, a demokrácia pusztulásnak indul."

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai