Készült: 2021.06.24.16:55:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

142. ülésnap (2004.04.19.), 61. felszólalás
Felszólaló Soltész Miklós (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:12


Felszólalások:  Előző  61  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SOLTÉSZ MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A választási kampány során önök mindenkinek több pénzt ígértek, aztán egyszer csak jött az igazság pillanata. Az emberek most már józanul és elkeseredve látják a mellbevágó gáz-, villany- és közüzemi számláikat, a gyógyszerárak emelkedését vagy az állítólagos jóléti rendszerváltás gyöngyszemét, a Medgyessy-Draskovics-csomagot.

A kormány e könyörtelen intézkedése már a fogyatékkal élő embereket sem kímélte. Legalább 40 ezer fogyatékkal élő ember munkahelye került ugyanis veszélybe a kormányzati megszorítások következtében. Évtizedek óta törvényi és egyben erkölcsi kötelezettsége az államnak, hogy támogassa azokat az üzemeket, azt a több mint száz védett szervezetet, amelyek a megváltozott munkaképességű embereknek adnak munkát. Ezek a munkahelyek védik meg őket attól a piaci versenytől, amelyben önállóan nem tudnák megállni a helyüket. Ezen védett szervezetek támogatásából hátrál ki most a Medgyessy-kormány, hozza őket lehetetlen helyzetbe.

Tisztelt Államtitkár Úr! Az önök át nem gondolt döntései két területen is megingatták a fogyatékkal élő dolgozók létbiztonságát. Az egyik terület az áfa-visszatérítést korlátozza, ugyanis a szocialisták által elfogadott adótörvény szerint 2004-től a védett szervezetek az áfát csak a saját árbevétel és a mellé adott állami támogatás arányában igényelhetik vissza. A második, az előzőnél talán még súlyosabb helyzetet a foglalkoztatási támogatás területén teremtette meg a kormány. Önök nem nyilatkoznak egyértelműen arról, hogy miért kell a védett szervezetek állami bértámogatását a harmadára csökkenteni. Önök az Európai Unióra hivatkoznak, ahol is átlagosan a jelenlegi magyar támogatásnak mintegy háromszorosa jellemző.

Vajon közgazdasági szempontból értelmes-e a kormány politikája? A 40 ezer fogyatékkal élő dolgozó közel 20 milliárd forintot fizet be adó és járulék formájában a költségvetésbe. Munkahelyük elvesztése esetén nemcsak ez a befizetés veszne el, hanem többségük munkanélkülivé válna, munkanélküli-segélyre kényszerülne, szociális támogatásra szorulna. Vajon a szociálisan érzékeny kormány tudja-e, hogy mekkora kárt okoz lelkileg ezeknek az embereknek? Tudják-e önök, hogy mit jelent, ha ezeket a cégeket és dolgozóikat kiteszik a legélesebb szabadpiaci versenynek?

Mi is volt az önök választási ígérete? Létbiztonság, jogbiztonság, közbiztonság. Ez lenne tehát önök szerint a létbiztonság? Államtitkár úr, mikor vonják vissza a fogyatékkal élőket sújtó újabb hibás intézkedésüket?

Várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  61  Következő    Ülésnap adatai