Készült: 2021.06.19.14:12:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

134. ülésnap (2004.03.23.), 135. felszólalás
Felszólaló Soltész Miklós (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  135  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SOLTÉSZ MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat általános indoklása a következő mondattal kezdődik: „ A jóléti rendszerváltás programja, az egészségügyi reformelképzelések megvalósítása, valamint az európai uniós csatlakozásunk a ma működő szociális és egészségügyi rendszer szisztematikus átalakítását igénylik.ö

Tisztelt Képviselőtársaim! Draskovics pénzügyminiszter úr bejelentette, hogy a jóléti rendszerváltásnak vége, tehát itt az indokolásnak helye nincs, ha egyáltalán volt jóléti rendszerváltás. Sajnos, azonban sokkal fontosabb az, amely kérdéseket bizottsági ülésen feltettünk, és amelyekre önök nem tudtak válaszolni; nem kaptunk pontos választ, hogy hol van az a hatástanulmány, az a háttértanulmány, amely e törvény bevezetését követően az ország költségvetését érinteni fogja? Hol van az a hatástanulmány, amely Magyarország szociális rendszerét érinteni fogja, és ez mind az országos költségvetésre, mind az egyes önkormányzatok költségvetésére nagy kihatással lesz. Nem kaptunk választ arra, hogy milyen módon, milyen tekintetben fogja érinteni azoknak a munkavállalóknak, illetve azoknak a szociális és egyéb segélyekben részesített embereknek az életét, akik ma e háló magyarországi részesei, az adott esetben több tízezres bevándorlás, illetve migráció, és a nekik kifizetett mindenféle támogatási rendszer.

(15.40)

Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy az, amit a kormány most beterjesztett elénk, elhamarkodott. Azért elhamarkodott, mert az Európai Unió jelenlegi tagállamai azt mondták, hogy köszönik szépen, de a most belépő tagokból hét évre nem kérnek. Mi miért támogatunk olyan szociális változtatásokat, amelyek más országokban meg nem lévő szociális támogatásokat sokkal nagyobb mértékben fognak nyújtani a más országokból ideérkező munkavállalóknak?

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)
Felszólalások:  Előző  135  Következő    Ülésnap adatai