Készült: 2021.02.25.08:51:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

275. ülésnap (2005.12.01.), 16. felszólalás
Felszólaló Gőgös Zoltán (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Mezőgazdasági bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 5:06


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GŐGÖS ZOLTÁN, a mezőgazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! November 17-én tárgyalta a bizottság a száz lépés programról szóló jelentéstervezetet vagy jelentést, és elsősorban természetesen a mezőgazdaságot érintő részével foglalkoztunk.

Én azon nem csodálkozom, hogy a kisebbségi vélemény előadója elállt a mostani hozzászólástól, mert ott, a bizottsági ülésen is világosan kiderült, hogy ellenzéki képviselőtársaim nem egyfajta kiszámítható jövőt, hanem valami isteni csodát ígérnek itt a mezőgazdaság szereplőinek, pedig azt tudhatnák, hogy a varázsceruza már eléggé régi mese volt, nem hiszem, hogy egy ilyen ceruzával egyszerre meg lehetne oldani az ágazat problémáit, bárki is fogja ezt a kezébe, bármilyen csodatévő ember. (Kovács Tibor: Esetleg az Orbán Viktor!)

Pedig ha képviselőtársaim nemcsak beszélnének erről a szakmáról, hanem gyakorolnák is, akkor pontosan látnák, hogy mik azok a folyamatok, amibe be kell avatkozni, mik azok az európai trendek, amihez igazodni kell, sőt európai és világtrendek, szeretném hozzátenni, mert sajnos vannak ügyek, amihez Európa sem igazodik kellő sebességgel, és az elég nagy problémákat fog egész Európának és nekünk is okozni.

Pontosan egy ilyen lépéssorozatot készített elő a kormány. És természetesen amikor itt hét lépésről meg tizennyolc intézkedésről beszéltünk, akkor pontosan tudjuk, hogy ez nem az a határ, ahol meg kell állni, ezek azok a legfontosabb ügyek, amit rövid távon az ágazat szereplőinek érdekében teszünk, és valamennyi szereplőjének érdekében, szeretném nagyon hangsúlyozni, mert itt mindenféle külön csoportok kiemeléséről is hallhattunk itt, hogy majd így lesz a jövő meg úgy lesz a jövő; én azt gondolom, hogy ha bárkit is szelektálunk, és nem arra törekszünk, hogy a lehetőségekhez képest az ágazat valamennyi szereplőjét próbáljuk helyzetbe hozni és megfelelő jövőképet adni, akkor nagyon rossz útra tévedünk.

A 7 fő lépésből és 18 alintézkedésből álló programnak a legelső pontja, amit, azt gondolom, igazából nagyon vitatni nem lehet, az állattenyésztők helyzetének a javítása, és annak a fajta elborult aránynak, ami Magyarországon sajnos rossz irányt vett, és erre rásegített még az európai csatlakozás is, hogy túl sokba került a növénytermesztés, és látjuk, hogy mennyi raktárt kellett újraépítenünk ahhoz, hogy megfelelőképpen - és hozzáteszem: gond nélkül - be tudjuk tárolni a gabonát; hogyha ezt az ágazatot nem hozzuk olyan helyzetbe, hogy föl tudja szívni, legalábbis a nagy részét a Magyarországon megtermelt takarmánynövényeknek, akkor előbb-utóbb komoly problémák elé nézünk.

Tehát ez az a lépéssorozat, ami segítheti az állattenyésztőket abban, hogy részben költségcsökkentéssel, különböző környezetvédelmi szabályok átírásával, illetve sok-sok más olyan fejlesztési elképzeléssel ezen a helyzeten túl tudják tenni az ágazatot, és újra a jelenleginél lényegesen nagyobb létszámú állatállomány lehet az országban.

A második lépés a növénytermesztés korszerűsítése, erről majd külön egy hozzászólásban fogok szólni, itt egy alternatív növénytermesztésnek a megvalósítása a cél.

A termőföldhasználat: nagyon sok szó esett róla, rengeteget cikkeznek. Elkészültek már kereskedelmi banki szinten a hitelkonstrukciók, ami ezt segítheti, ami természetesen része annak a földterületnek, ami az életjáradék-program kapcsán az államhoz visszakerült, és szabad forgalomba kerülhet a gazdákhoz való eljuttatása.

A piacrajutási esélyeknél az élelmiszer-biztonságról külön országgyűlési határozat is született, és folyamatosan dolgozunk azon, hogy megfelelő védelmet és megfelelő, javuló piaci pozíciót teremtsünk az ágazat szereplőinek. Talán ez az egyik legfontosabb része az egész programnak olyan értelemben, hogy piac nélkül bármilyen támogatást adhatunk egy szektornak, az nem fog működni, legalábbis hosszú távon; rövid távon lehet, hogy segít, de hosszú távon egyértelműen ellehetetlenül emiatt.

Az egyéb programok kapcsán, ami a katasztrófakár-rendezést segítheti, illetve a korszerű szakképzést és a tudás átadását a gazdálkodóknak, ez mind-mind olyan fontos lépés az ágazatnak, ami nélkül szerintem továbblépési lehetőségeink nincsenek.

Én nagyon kérném ellenzéki képviselőtársaimat is, hogy támogassák ezt a lépéssorozatot, hiszen ennek nagy része már törvény formájában is előttünk van, egy része már túl is van a tárgyalási szakaszon, hiszen ez mind-mind olyan fontos területe az agráriumnak, ami nélkül nem igazán lehet elképzelni egy akár közép- vagy hosszú távú agrárjövőt.

Rengeteg új elképzelés jött be azóta is, hiszen ez a lépéssorozat nagyon sok egyéb csatlakozó pontot is generált. Én azt gondolom, hogy ha ezeket komolyan vesszük, és hasonló konszenzussal, mint ahogy az élelmiszer-biztonsági és a megújuló energetikai országgyűlési határozatot elkészítettük, akkor jót teszünk ezzel az ágazattal, és talán visszaállíthatjuk azt a fényét, amit azért a nyolcvanas évek végén ez az ágazat elvesztett.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai