Készült: 2020.07.11.21:50:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

342. ülésnap (2014.02.13.), 84. felszólalás
Felszólaló Dr. Bárándy Gergely (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:24


Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Azzal együtt, hogy természetesen nem kívánom ismételni azt, amit az általános és részletes vitákban elmondtunk, annyit utalnék vissza, összefüggésben az ajánlási pontokkal kapcsolatban, hogy sajnos mi nincs benne ezekben a javaslatokban. A vita során számos olyan kritikai észrevételt tettünk mi is a frakciónk részéről, de egyébként más ellenzéki frakciók is, amelyek valóban nagy jelentőséggel bírtak volna a házszabály módosításával, és itt egyben mondom, hogy egyébként az országgyűlési törvény módosításával kapcsolatban is.

Látszik az, hogy különböző módosító javaslatok formájában - bizonyos egyébként, nem a lényeget érintő vagy nem a leglényegesebbet érintő pontokban - elfogadott kritikákat a Fidesz, de az is látszik, nagyon egyértelműen látszik, és ezt most tudom mondani először, amikor látom a zárószavazás előtti módosító javaslatokat is, hogy olyan, ami igazán fontos és érdemi kritika itt elhangzott, abból szinte semmi nem jelenik meg a módosító javaslatoknál. Gondolok itt például a kétperces hozzászólások lehetőségére, ahol bizonyos pici módosításokat ugyan eszközöl az előterjesztő, de lényegében az, hogy most egy teljes vita során egy vagy két ilyenre van lehetőség, magunk közt szólva nem nagy különbség. Éppen ezért azt tudom mondani, hogy mind az ajánlási pontban foglaltakat, mind a korábbi módosító javaslatokban foglaltakat irreálisan kevésnek érezzük ahhoz, hogy egyáltalán megfontolás tárgyává lehessen tenni azt, hogy ez egy konszenzusos javaslat lehessen, azaz igennel szavazzunk majd a zárószavazáskor. (A két uniós zászlót a terembiztosok visszahozzák az ülésterembe.)

Sajnálom, hogy ez így alakult. Úgy gondolom, ha már azt a módosítónkat nem fogadta el a Fidesz, amely arra irányult volna, hogy most csak részben módosítsunk, a szükséges mértékben a házszabályon, illetve az országgyűlési törvényen, hogy később a 200 fős parlament gond nélkül tudjon működni, és ezt a döntést, már az új házszabályról szólót, illetve az új országgyűlési törvényről szóló döntést halasszuk el, hogy ezt majd az új Országgyűlés tudja meghozni... - ezt nem fogadta el.

(11.20)

De sajnálatos módon az látszik most már véglegesen, a zárószavazásra bocsátott javaslatok ismeretében is, hogy az igazán lényeges változtatásokat, amelyeket legalábbis ellenzéki oldalról szükségesnek láttunk volna, nem fogadta el a parlamenti vita alapján a kormányoldal. Éppen ezért sajnos az eddigi konszenzusos házszabályt most egy, csak a mostani kormánypártok által elfogadott házszabály fogja felváltani, ami semmiképpen nem fog jót tenni a folyamatoknak. Úgyhogy az alkotmány mellett most már ez is egy olyan terület lesz, ahol programszinten fogalmazzák meg az ellenzéki pártok annak módosítását, ahelyett, hogy ez lenne az egyik olyan levert cövek, amelyben mindenki egyetért.

Nagyon szépen köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai