Készült: 2020.07.12.22:41:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

342. ülésnap (2014.02.13.), 66-68. felszólalás
Felszólaló Dr. Bárándy Gergely (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:43


Felszólalások:  Előző  66 - 68  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm, elnök úr, de más frakcióból volnék, és maradnék is abban.

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Csak a jegyzőkönyv pontosítása miatt, mivel még a Jobbik képviselőcsoportjából van egy felszólaló, ezért fordulhatott elő, hogy a Jobbik-frakciót említettem. Természetesen Bárándy Gergely képviselő úr az MSZP-képviselőcsoport tagja. Öné a szó.

DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr, még egyszer. Mindazonáltal egyébként egyetértek azzal, amit Nyikos képviselőtársam elmondott a Jobbik-frakcióból. Nem ismételném azt, csak csatlakoznék annak a tartalmához.

Két ajánlási pontról beszélnék viszont kicsit bővebben. Az egyik a 32. ajánlási pont. Ez gyakorlatilag a katonák béremelésére vonatkozó javaslat. Ezt az MSZP-frakció támogatni tudja.

A másik pedig a 20. számú javaslat. Itt problémaként vetném azt fel, hogy a közbeszerzési eljárás hatálya alól a javaslat ki kívánja vonni a Magyar Nemzeti Filmalapot, illetve a Filmalap tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek által filmgyártás céljára történő árubeszerzésre és szolgáltatás megrendelésére vonatkozó folyamatot. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az intézmény, amelyet Andy Vajna vezet, mentesülne a közbeszerzések alól. Az alkotmányügyi bizottságban a kormány jelen lévő tagja nem igazán tudott választ adni arra, hogy ennek mi az oka, annyit mondott, hogy ez egy viszonylag szűk kört érint, így a pályázók köre is szűk körű, így lehet majd spórolni pénzt. Azt kell mondjam, hogy ugyanez viszont akkor igaz a közbeszerzés számos más területére, például az építőiparban is viszonylag kevesen tudnak hidakat építeni meg felújítani, vagy mély- és magasépítési munkákat elvégezni, mégis a közbeszerzési törvény hatálya alá tartoznak.

Az a probléma ezzel, tisztelt képviselőtársaim, hogy ez is egy olyan folyamat része, amely egyre több területen veszi ki a tevékenységet a közbeszerzés és a közbeszerzési törvény hatálya alól, magyarán szólva: felhatalmazást ad a diszkrecionális döntésre az illető intézmény, állami intézmény vezetője számára. Ezt pedig mi nem tartjuk helyesnek, hiszen a közbeszerzési eljárásnak pontosan a tiszta gazdasági élet a célja. Ez a rendelkezés pedig, a többi hasonlóval, éppen ez ellen hat, ezért támogatni nem tudjuk.

Egyébiránt a javaslat vonatkozásában Kovács Tibor képviselőtársam mondja el a frakciónk további aggályait. Köszönöm szépen a figyelmet.
Felszólalások:  Előző  66 - 68  Következő    Ülésnap adatai