Készült: 2020.07.08.07:08:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

342. ülésnap (2014.02.13.), 60. felszólalás
Felszólaló Dr. Bárándy Gergely (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:53


Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Én valóban a benyújtott módosító javaslatról szeretnék pár szót mondani. Koszorús képviselőtársam az imént azt mondta, hogy technikai pontosításokat tartalmaz. Ehhez képest az 5. ajánlási pontban gyakorlatilag a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvényt öt oldalban módosítják, tehát ez igencsak érdemi módosító javaslatnak minősül.

Kialakult vita az alkotmányügyi bizottságban arról, hogy ez egyáltalán házszabályszerű-e. Sajnos, azt kell mondjam, hogy most az, hiszen önök talán 2011 végén, 2012-ben hoztak egy olyan szabályt, amely a zárószavazás előtti módosító javaslatok olyan széles körét teremtette meg, hogy sokkal szabadabban lehet azt benyújtani, bár egyébként az intézmény jellege pontosan ellentétes bármely más módosítójavaslat-típussal.

Mindazonáltal felhívnám arra a figyelmet, hogy az én megítélésem szerint a benyújtás alapját képező törvényi szabályozás alaptörvény-ellenes, az Alkotmánybíróság eddigi hozzáállását és határozatait alapul véve. Éppen ezért pontosan ebben a nagyon kényes kérdésben felmerül annak a lehetősége, hogy később megsemmisítik majd a javaslatot. Annál is inkább érdekes ennek az előterjesztése - köszönöm Rétvári államtitkár úrnak a jobbulásra irányuló mondatát, igyekszem megfogadni -, szóval azért érdekes, mivel a ma szavazásra bocsátott új országgyűlési törvényben és az új házszabály alapján ilyen jellegű módosító javaslatok benyújtására már nem lesz lehetőség. Tehát önök is látják azt, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, hogy ez önmagában nem jó irány.

Ha nem jó irány, akkor nem volna érdemes azon elgondolkodni, hogy egyébként az ebben szereplő fontos kérdéseket egy más módon majd a következő Országgyűlés rendezze? Mivel egyetértünk abban, hogy a felszámolási és csődeljárások során számos olyan rendelkezés van, ami éppen a közélet tisztasága érdekében, illetve ezen eljárások tisztasága érdekében módosításra szorul, a következő parlament biztosan egyetért majd abban, hogy ezeket akár első napirendi pontjai között megtárgyalja.

Éppen ezért, tisztelt képviselőtársaim, azt javaslom, hogy fontoljuk meg azt, hogy most erről nem szavazunk, nehogy alaptörvény-ellenes legyen később a javaslat, és a későbbiek során az új Országgyűlés majd többek között ezzel a témával tud kezdeni.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai