Készült: 2020.07.05.13:35:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

337. ülésnap (2013.12.16.), 138. felszólalás
Felszólaló Dr. Bárándy Gergely (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! Több internetes portál értesülései szerint Szombathelyen kivezényelték a diákokat az alaptörvény-kiállításra.

Egy pedagógus az erről szóló levelet megküldte a hírportáloknak, illetve az egyik hírportálnak. A következőképpen szól, szeretném idézni: "Tisztelt Igazgató Asszony! Tisztelt Igazgató Úr! 2013. december 12-én, csütörtökön 14 óra 30-kor a Szombathelyi Képtárban vándorkiállítás nyílik Az alaptörvény illusztrációi címmel. A kormánymegbízott úr kérése, hogy iskolánként 20-25 fő a végzős osztályokból képviselje az iskolákat."

Tisztelt Miniszter Úr! A riporter megkérdezte azt is ezektől a diákoktól, akik jelen voltak, vajon önként vettek-e részt a kiállításon, és ezt írják a cikkben: a legtöbb diák kötelező jelleggel jelent meg, volt, aki a "nagyon erősen ajánlott" kifejezést használta a helyzet leírására, néhányuknak viszont némi ellenszolgáltatást ajánlottak cserébe a tanárai. Akadtak olyanok is, akik tanóra keretében jöttek.

Tisztelt Miniszter Úr! Ezután a megnyitó egy masszív politikai beszéd volt, nyílt kampány a kormánypártok mellett. A kormányhivatal vezetője, Harangozó Bertalan elmondta azt, hogy az elmúlt 20 évben a kormány tömegeket taszított a reménytelenségbe, és virágzott a korrupció is - ezek szerint az első Orbán-kormány idején is -, az emberek bizonytalanságban éltek, és majdhogynem elnyomás alatt. De, mint mondta, végül 2010-ben a választásokon új parlamenti többség született, ami méltó a magyar nemzethez, és ennek megtestesítője az az alaptörvény és a kiállítás, amin nekik részt kellett venni.

Tisztelt Miniszter Úr! Kérdezném önt, hogy igazak-e a hírportálok értesülései: valóban kiküldésre került-e a levél az idézett szöveggel, kötelező volt-e a diákoknak a megjelenés; ha igen, lesz-e következménye az ügynek, és tervezik-e esetleg, hogy más megyékben is hasonló módon járnak el? Esetleg még kötelező tapsot is előírnak?

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai