Készült: 2020.07.12.13:51:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

332. ülésnap (2013.12.03.), 266. felszólalás
Felszólaló Dr. Bárándy Gergely (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:46


Felszólalások:  Előző  266  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Csak egy rövid felvetésre egy rövid választ. Én mondtam is az előző felszólalásomban, hogy nagyon örülök annak, és akkor ebben végre egy platformon vagyunk államtitkár úrral, hogy ez nem minősül bírói önigazgatásnak.

Amit viszont én bíráltam benne mindig is, annak egy része, hála istennek, már az igazságügyi reform bukásával összefüggő törvénymódosító javaslatok kapcsán kikerült ebből a törvényből.

Másrészt én pontosan annak a híve vagyok, és ezt államtitkár úr is pontosan tudja, ismeri, hogy valamelyik irányba teremtsünk tiszta helyzetet. Az igazgatás vagy tartozzon a bírói önigazgatás körébe, vagy pedig tartozzon az igazságügy-miniszter hatáskörébe.

Annak, amit most önök fölállítottak, jelen formájában, most már azt mondom, hogy jelen viszonylag letisztult formájában egyetlen nagy hibája van, hogy nem az igazságügy-miniszter felügyelete alá tartozik. Ha önök ezt a modellt, ezt a megoldást javasolnák, bár látom, államtitkár úr nevet ezen, de ha emlékszik rá, államtitkár úr, kettő évvel ezelőtt ugyanezt mondtam el az általános vitában akkor, amikor még egyébként önöknek nem volt pontos tervezetük és tervük arra, hogy hova rendeljék az igazságszolgáltatást, és ugyanezt mondtam el az alkotmány-előkészítő eseti bizottságban is, hogy két jó modell létezik, vagy a bírói önigazgatási modell, vagy a státusdöntésekben a bírói tanácsokhoz telepített döntési monopólium, és ezzel párhuzamosan a kormányhoz az igazságügy-miniszteren keresztül telepített igazgatási modell, amely legalább a költségvetési felelősségét meg tudná teremteni a bíróságok működtetésével kapcsolatban.

Nagyon szépen köszönöm. (Dr. Józsa István: Így van! - Dr. Józsa István és Tóbiás József tapsol.)
Felszólalások:  Előző  266  Következő    Ülésnap adatai