Készült: 2020.07.07.22:04:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

332. ülésnap (2013.12.03.), 254. felszólalás
Felszólaló Dr. Bárándy Gergely (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Alkotmányügyi bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 2:38


Felszólalások:  Előző  254  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BÁRÁNDY GERGELY, az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Én is arra hagyatkoznék, ami valóban elhangzott a bizottsági ülésen, a többi észrevételt pedig majd a felszólalásomban tenném meg.

Először is azt emelném ki, hogy a bizottságban a kisebbségi álláspontot képviselő országgyűlési képviselők annak adtak hangot - legalábbis az MSZP részéről -, hogy az a struktúra, amelyet a kormány felépített az igazságszolgáltatás átalakítása kapcsán, megbukott. Annak egy részét képezte még az a rendelkezés, amelyik az OBH elnökének a pályázatok eredménytelenné nyilvánításával kapcsolatos hatáskörét illeti, melyet az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított, legalábbis olyan mértékben, hogy ha nincs objektív szempontrendszer, amit meghatároz a törvény, akkor ez mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenességet jelent. Ehhez képest az ellenzéki képviselők kifogásolták azt, hogy a most előterjesztett változatban ez a szempontrendszer semmivel nem teszi objektívebbé a döntést, mint a korábbi szisztémában.

A másik, ami fölmerült kérdésként, és fontosnak tartom most megemlíteni - remélem, hogy államtitkár úr a vita során válaszolni fog erre, mert ott idő hiányában ezt nem tette meg -, hogy előfordulhat-e a törvényi szabályozás alapján elméletileg az a helyzet, hogy az OBH-ban egy-két kivételtől eltekintve gyakorlatilag bíró nem is dolgozik, csak igazságügyi alkalmazottak vagy egyébként még nem is feltétlenül jogi egyetemi végzettséggel rendelkező munkatársak. Erre sajnos nem kaptunk választ, én remélem, hogy a vitában fogunk erre választ kapni, hiszen abban az esetben, ha a törvény ezt lehetővé teszi még elméleti szinten is, akkor ezt legfőképpen módosító javaslatok elfogadásával korrigálni kéne.

A többi érdemi kifogást a felszólalásomban fogom elmondani, de többek között ezek a problémák vezettek oda, hogy az ellenzéki képviselők nemmel voksoltak, legalábbis az MSZP részéről. Ami a Jobbik magatartását illeti, azt az utánam szóló Gaudi-Nagy Tamás képviselőtársam el fogja mondani.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  254  Következő    Ülésnap adatai