Készült: 2019.10.20.17:25:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

39. ülésnap (2018.11.13.), 206. felszólalás
Felszólaló Hubay György (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:44


Felszólalások:  Előző  206  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HUBAY GYÖRGY, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Urak! Képviselőtársaim! Figyelemmel arra, hogy Kósa Lajos képviselőtársam előterjesztőként már bemutatta a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvénynek és a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény túlszolgálattal összefüggő módosításáról szóló T/3053. számú törvényjavaslat lényegi elemeit, így engedjék meg, hogy én csak röviden ismertessem önökkel a Fidesz-frakció álláspontját.Kezdjük talán rögtön azzal, hogy az előttünk fekvő törvényjavaslat jelentőségét, fontosságát nem szabad annak terjedelme alapján megítélnünk. Habár egy rendkívül rövid törvényjavaslatról van szó, ami akár technikai jellegűnek tűnhet, az mégis kiemelkedő jelentőségű a hazánk biztonságáért és a belső rend fenntartásáért napi szinten küzdő rendvédelmi és honvédelmi dolgozók számára.

Magyarország az elmúlt évek során komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy meg tudja védeni déli határvidékünket, és egyúttal a schengeni övezet határait is. Ezzel tudtuk szavatolni a magyar emberek és részben az európai polgárok biztonságát is. Mindannyian emlékszünk rá, hogy néhány évvel ezelőtt, amikor még nem állt rendelkezésre a mostani, hasonló professzionális határvédelmi rendszer, milyen szituációkat kellett eltűrni a vidéki és a városi lakosságnak egyaránt. Önmaguk hitelt érdemlő azonosítására alkalmatlan illegális bevándorlók százezrével tarolták le vidéki gazdálkodók földjeit, hagytak maguk után fertőző és szeméttel teli környezetet, illetve vonultak végig autópályáinkon, és foglalták el tereinket. Nem szabad elfelejteni, ha csak rövid ideig is, milyen állapotok uralkodtak a Keleti pályaudvaron vagy az M1-es autópályán és Budapest egyes pontjain. Ezt még ma is el kellene szenvedjük, ha nem védte volna meg a rendőrség és a honvédség Magyarország határait, és nem cselekedett volna villámgyorsasággal Magyarország Kormánya a határzár megépítését illetően Európában elsőként és egyedülálló módon.

Azt sem felejthetjük el, amikor a mostanra már terrorizmus vádjával jogerősen elítélt Ahmed H. felbujtásával illegális migránsok durva támadást intéztek Magyarország ellen 2015. szeptember 16-án. Rátámadtak a rendőreinkre, és át akarták törni az államhatárt. Azt csak mellékesen kívánom megjegyezni önöknek, hogy mindazzal párhuzamosan, hogy meg tudták védeni Magyarország és Európa határait, a belső biztonság is jelentősen növekedett, hiszen 2010-hez képest példátlan mértékben csökkent a bűncselekmények száma Magyarországon.

(22.40)

Az adatokat ha megnézzük, látható, hogy közel a felére csökkent a közterületi bűncselekmények száma, és jelentősen nőtt a nyomozáseredményesség mértéke is. Ezzel együtt pedig Magyarországot választották a világ  hangsúlyozom tehát, hogy a világ  kilencedik legbiztonságosabb országának. Mi ez, ha nem egyértelmű elismerése a rendőreink és honvédeink áldozatos munkájának, illetve a kormány helyes migrációs politikájának?

Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy ezen rövid kitérő kellő mértékben rávilágít arra, hogy milyen áldozatos munkát végeznek nap mint nap rendőreink és katonáink a rend, a biztonság és Magyarország megvédése érdekében. Amennyiben a kormánypárti többséggel elfogadott bizottsági önálló indítvány nem került volna benyújtásra, úgy ezen emberek 2019. január 1-je után elveszítették volna annak lehetőségét, hogy túlórájukat pénzben is meg tudják váltani. A honvédelmi és rendészeti bizottság pontosan ezen helyzet azonnali kezelése érdekében döntött úgy, hogy benyújtja a jelen törvényjavaslatot. A törvényjavaslat megoldja a problémát, és lehetővé teszi, hogy 2019. január 1-je után az érintett döntse el azt, hogy szabadnappal vagy pénzben kívánja megváltani a túlszolgálattal eltöltött időt.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-frakció számára nem kérdés az, hogy maximális elismerést és támogatást kell biztosítani azon emberek számára, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy békés és nyugodt körülmények között tudjuk élni életünket, és biztonságban érezhessük magunkat az utcán vagy bárhol az országban. Pontosan ezért támogatta a törvényjavaslat mielőbbi benyújtását a kormánypárti többség, és ezért is biztosítottuk támogatásunkat a törvényjavaslat elfogadása során is.

Bízom benne, hogy a tisztelt ellenzéki képviselők számára is fontos lesz a hazánk védelméért küzdő emberek megbecsülése, és szavazatukkal támogatni fogják a törvényjavaslat elfogadását. Nagyon köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  206  Következő    Ülésnap adatai