Készült: 2020.01.22.21:04:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

33. ülésnap (2018.10.24.), 168-170. felszólalás
Felszólaló Hubay György (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:41


Felszólalások:  Előző  168 - 170  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HUBAY GYÖRGY (Fidesz): Elfogadom az államtitkár urat.

ELNÖK: Öné a szó, képviselő úr. Egyben kérem képviselőtársaimat, szíveskedjenek meghallgatni képviselő urat.

HUBAY GYÖRGY (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az elmúlt héten a magyar politikatörténet egyik legdurvább kiszivárogtatási botrányának lehettünk tanúi, amikor nem nyilvános, a nemzetbiztonságot is veszélyeztető katonai információk is napvilágra kerültek. Az eset pedig nem máshoz, mint Demeter Mártához, az LMP frakcióvezető-helyetteséhez köthető. Demeter Márta, úgy vélem, teljes mértékben visszaélt képviselői jogaival és lehetőségeivel.A Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke lehetőséget kapott ugyanis arra, hogy iratbetekintés során nem nyilvános katonai és akár nemzetbiztonsági szempontból is információkat megismerjen. Az ott látottakat azonban nem bírta sokáig magában tartani, és láthatóan pusztán öncélú politikai érdekből kockáztatta egy ENSZ-misszióban részt vevő magyar katona és családja biztonságát. Olyan információkat osztott meg a nyilvánossággal, amivel megszegte képviselői esküjét, és bebizonyította, hogy alkalmatlan egy ilyen komoly szakmai bizottság alelnöki pozíciójának betöltésére.

Demeter Márta felelős politikusként felelőtlenül mások életét kockáztatta. Átgázolt ugyanis a Cipruson szolgálatot teljesítő százados családjának személyiségi jogain, egy kétéves kislány névazonosságát használta fel arra, hogy újabb felháborító álhíreket tudjon gyártani a miniszterelnökről és családjáról. Elképesztő, hogy a bukott ellenzék végső elkeseredésében már bármire képes, és sem a katonák magánélete, sem hazánk nemzetbiztonsága nem fontos számukra. (Folyamatos közbeszólások a Jobbik és az LMP soraiból.)

A Fidesz-KDNP-frakciószövetség felháborítónak tartja, hogy egy választott országgyűlési képviselő egyszerű politikai haszonszerzés céljából nem tartja magát képviselői esküjéhez, és durván átlépi saját hatáskörét. Az ügy kapcsán bebizonyosodott, hogy Demeter Márta viselkedése és így személye nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ezért távoznia kell a Honvédelmi és rendészeti bizottságból és az Országgyűlésből is.

Tisztelt Államtitkár Úr! A fentiekre figyelemmel kérdezem, meddig terjednek egy ellenzéki képviselő jogai, és ha ezt a határt Demeter Márta képviselő asszony átlépte (Folyamatos közbeszólások az ellenzéki padsorokból, többek között: Elég legyen ebből!  Hazudsz!  Lejárt az idő.  Az elnök csenget.), akkor milyen lépéseket kíván tenni a kormány annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhasson elő újabb ellenzéki képviselő felelőtlen ámokfutása.

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  168 - 170  Következő    Ülésnap adatai