Készült: 2020.07.14.03:40:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2002.02.26.), 10. felszólalás
Felszólaló Dr. Dávid Ibolya (MDF)
Beosztás igazságügy-miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:40


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DÁVID IBOLYA igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Miniszterelnök Úr! Van egy bölcs magyar mondás: van, aki vizet prédikál, és bort iszik.

Tisztelt Képviselő Úr! Részt vettem azon a hatpárti ülésen, amelyet a köztársasági elnök úr összehívott; az SZDSZ kivételével mindenki, aki ott volt, egyetértett abban, hogy bizony, amit a köztársasági elnök úr a maga alkotmányos szintjén megtehet a nemzet egysége, a nemzet érdeke, a nemzet összetartozása érdekében, azt tegyük meg. Ugyanis a köztársasági elnök nem fog igazságot szolgáltatni, mert alkotmányos feladatánál fogva nem ez a feladata, nem ez a szerepe. Tévedett az, aki olyan téves feltevésben érkezett a köztársasági elnök úr előtti megbeszélésre, hogy ő majd ott igazságot szolgáltat.

Ő, ahogy ezt a mai felszólalásában megtette, csak a nemzet egysége érdekében kérhet meg mindenkit - parlamenten kívüli pártokat, parlamenti pártokat - arra, hogy óvják meg a nemzet egységét, és mindent, ami kampánycélokat szolgál, rendeljék alá a nemzet érdekének, a nemzet összetartozásának és a nemzet egységének.

Erre a kérésre, amikor a köztársasági elnök úr feltette azt a kérdést, hogy ki nem ért ezzel egyet, senki nem mondott nemet. Ketten, a Fidesz és a Magyar Demokrata Fórum elnöke vállaltuk azt, hogy a kampányban érvényesíteni fogjuk a köztársasági elnök úr kérését. (Dr. Kis Zoltán: Ez látszott eddig is!) Minden erőnkkel azon leszünk, hogy sem azok, akik az MDF nevében és a Fidesz nevében, sem pedig azok, akik a kampányunkban részt vesznek, ilyet nem tesznek.

Rendkívül fontos egy kampányban a hangnem, és rendkívül fontos a kampányban a tartalom, amiről beszélünk. Én nagyon jól emlékszem, amikor ebben az Országgyűlésben, 1990-ben Antall József miniszterelnök úr azt mondta: "Ha engem gazembernek neveznek a túloldalról, az annyit jelent, hogy nem értenek egyet a politikámmal." (Dr. Kis Zoltán: Mi ilyet soha nem mondtunk! - Kovács Kálmán: Nem mi mondtuk!) Ezek szavak.

Ezek szavak. De belegondoltunk-e abba, hogy mit jelent az a tartalom, amelyet nagyon szép szavakkal meg lehet fogalmazni. Mit jelenthet az a tartalom, amely kritika helyett sorozatosan praktikákat fogalmaz meg? Mit jelent az a tartalom, amely szép szavakba burkoltan olyan csúsztatásokat tartalmaz, amelyekkel ön az imént élt? Kikérem a Fidesz és a Magyar Demokrata Fórum nevében, hogy önök rendszeresen Fidesz-MIÉP-együttműködésről beszélnek!

Öntől pedig, képviselő úr, különösen elvárom azt, aki 1990-ben, illetőleg ön még akkor fideszes volt ugyan, azóta váltott, de 1990-ben és '89-ben... - az ön pártja a rendszerváltozás hajnalán olyan elfogadhatatlan politikai légkört teremtett, amelyben az akkori rendszerváltó pártok emberi szóval nem tudtak az akkori reformszocialistákkal szót váltani az átalakulás érdekében, mert önöktől semmi mást, az SZDSZ-től semmi mást nem lehetett hallani, mint hogy aki az akkori reformszocialistákkal szóba állt egy nemzet békés átmenete érdekében, akkor az kommunista volt, rózsaszín volt, és lepaktált a szocialistákkal. (Dr. Kóródi Mária: '94-ben már nem lehetett beszélni velük, csak '90-ben!)

Tisztelt Képviselő Úr! Ezek után önök, akik még a jó szó lehetőségét is megvonták az akkori rendszerváltó pártoktól - nem az együttműködést, tévedés ne essék, a jó szó lehetőségét -, önök 1994-ben, félretéve értékeket, érdekeiket elővéve, annak ellenére, hogy Magyar Bálint úr kijelentette, hogy mi soha nem lépünk koalícióra a szocialistákkal, koalíciót kötöttek. (Közbeszólás az SZDSZ soraiból.) Önök ma ne fenyegetőzzenek azzal, hogy kivel és milyen együttműködést fog kötni a Fidesz-Magyar Demokrata Fórum együttműködése, mert ha van ma hiteltelen ember, aki erre jóslatot tehet, az valószínű, hogy pont a Szabad Demokraták Szövetségéből jöhet. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Így van! - Taps a kormánypártok soraiban.)

Tisztelt Képviselő Úr! Minden rossz, ha a vége rossz - ez úgy összességében jellemzi is (Dr. Kóródi Mária közbeszól.) azt az elmúlt négy évet, amelynek szellemében önök kifejtették ellenzéki magatartásukat itt, a Magyar Országgyűlésben. Amikor az utolsó parlamenti ülésnaphoz elérkezünk, és az utolsó parlamenti ülésnapon a köztársasági elnök úr megtisztel minket a jelenlétével, amikor önök kiáltanak szebb szó, jó szó után, akkor nagyon méltó önökhöz azt mondani egy szép magyar mondással szemben, hogy minden jó, ha a vége jó, hogy önök: minden rossz, ha a vége rossz - hát ki mint él, úgy ítél, képviselő úr. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai