Készült: 2020.07.07.15:16:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

249. ülésnap (2001.12.18.), 136. felszólalás
Felszólaló Dr. Dávid Ibolya (MDF)
Beosztás igazságügy-miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  136  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DÁVID IBOLYA igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány és az igazságügyi tárca kezdettől fogva eltökélt volt abban, hogy a kábítószer-fogyasztás és -forgalmazás szigorításának a szabályaival együtt szabályozza a dopping kérdését is. Egyébként először tettük meg ezt az elmúlt több évtizedes jogalkotásunkban, és kiemelt feladatként.

Számomra a kábítószer-fogyasztás és a dopping azonos értékítélet alá tartozik. A doppingfogyasztásnál még egy olyan többlettényállás is van, amiről a képviselő úr beszélt; részben az, hogy morális elvárás a sportolókkal szemben, hogy a verseny tisztességét ne befolyásolják, ugyanakkor ez a befolyásolás hihetetlen nagy egészségkárosítással és -károsodással jár. Ezért alkottuk meg a büntető törvénykönyvnek az ön által is hivatkozott szabályozását, amely büntetni rendeli a visszaélés tiltott teljesítményfokozó szerrel vagy módszerrel nevű tényállást.

Valóban igaz, az Alkotmánybíróság egy olyan háttérjogszabály megszületését kérte, amely háttérjogszabály megszületett egyébként: ez egy kormányrendelet, amelyet megalkottunk. A kormányrendeletet az Igazságügyi, az Egészségügyi és az Ifjúsági és Sportminisztérium dolgozta ki. Ez a kormányrendelet teljesen egyértelmű meghatározást ad az Alkotmánybíróság korábbi előírásának megfelelően a tiltott teljesítményfokozó szerek listájáról, a tiltott módszereknek és a dopping fogalmának az Alkotmánybíróság által kért pontosításáról.

Elkészült a büntető törvénykönyvnek a tényállástervezete, ez szakmai egyeztetésen az Egészségügyi Minisztériumban, az Igazságügyi Minisztériumban és a Testnevelési Egyetemen jelenleg megvitatás alatt áll. Én nagyon bízom benne, hogy ezt az egyeztetést mihamarabb be tudjuk fejezni. A kormány és jómagam is eltökéltek vagyunk abban, hogy bizony keményen büntessük a dopping használatát.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MDF soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  136  Következő    Ülésnap adatai