Készült: 2020.07.07.00:53:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

247. ülésnap (2001.12.11.), 89. felszólalás
Felszólaló Dr. Dávid Ibolya (MDF)
Beosztás igazságügy-miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 1:47


Felszólalások:  Előző  89  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DÁVID IBOLYA igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! A törvényjavaslat alapvető célja az, hogy két alkotmánybírósági határozatnak megfeleljünk, amely szerint a társadalmi szervezetek és az alapítványok nyilvántartásba-vételi eljárásának gyorsnak és kiszámíthatónak kell lennie, az egyszemélyes alapítású közhasznú szervezetekre vonatkozó rendelkezéseknek pedig egyértelműeknek kell lenniük.

Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslathoz 13 módosító indítvány érkezett, közülük 9 az eljárási határidők módosítására tesz javaslatot. Gondos mérlegelést követően végül továbbra is az eredeti határidőkkel javasoljuk elfogadni a törvényjavaslatot.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ellenzéki és kormánypárti oldalról egyaránt kritika érte a törvényjavaslatnak a társadalmi szervezetek és az alapítványok nyilvántartásba-vételére vonatkozó cég-, csőd-, felszámolási eljárásokban hozott végzések elleni fellebbezések elbírálására vonatkozó rendelkezéseit. A javaslat ezt az országos ítélőtábla működésének megkezdéséig a Legfelsőbb Bíróság helyett, annak tehermentesítése érdekében az egyébként eljáró megyei és fővárosi bíróság másik három hivatásos bíróból álló tanácsa hatáskörébe kívánta adni. A vitában elhangzott ellenérvekre figyelemmel javaslom a törvényjavaslat 7. és 8. §-ának az elhagyását.

Kérem képviselőtársaimat, hogy a törvényjavaslatot az előbb említett módosításokkal szíveskedjenek elfogadni.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  89  Következő    Ülésnap adatai