Készült: 2020.10.01.15:04:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

218. ülésnap (2009.06.22.), 2. felszólalás
Felszólaló Gúr Nándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:08


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Mint ahogy a napirend előtti címében is megfogalmazódik, nehéz időszakot élünk, és nehéz időszakban egyre több segítség szükségeltetik. Nehéz időszakot élünk a világban, Európában és persze Magyarországon is. Ha csak Európában körbenézünk, látjuk, hogy a munka világában, a munkaügyi szférában olyan helyzet tárulkozik elénk, amelyben nem a legtragikusabb a miénk, de nem is a legkedvezőbb. Látjuk, hogy Spanyolországban a munkanélküliségi ráta meghaladja a 18 százalékot, persze vannak olyan országok, ahol kevesebb, mint nálunk.

Éppen ezekből a helyzetekből kiindulva az is érzékelhető, hogy tennivaló rengeteg van. Segítségre nagyon sokan szorulnak a munka világában, a munkaadók, vállalkozások, gazdálkodó szervezetek, amelyek átmeneti értelemben piacot vesztenek. Akkor "jó a helyzet", ha átmeneti értelmű piacvesztésről van szó. Azt hiszem, hogy az aktuális kormányok ezekben a helyzetekben tudnak a legtöbb segítséget nyújtani. Igazából a tennivalónk az megítélésem szerint, hogy az átmeneti helyzetek tekintetében a nehézségek feloldásában nyújtsunk segítséget a gazdálkodó szervezeteknek, a vállalkozásoknak és rajtuk keresztül természetesen a munkavállalóknak.

A kormány teszi ezt hazai és európai uniós források igénybevételével egyetemben. A hazai források tekintetében - többször felidéztük itt, a Parlament falai között is, csak szűkszavúan említem - az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány keretei között vagy éppen a Szociális és Foglalkoztatási Hivatal regionális munkaügyi központokon keresztüli forrásfelhasználásával, vagy központosított, szociális és munkaügyi minisztériumi támogatási forrásokkal közel 60 ezer embernek sikerült úgy támogatást nyújtani, hogy ők a munka világában bent tudtak maradni, a munkahelyeiket meg tudták őrizni. Óriási eredmény ez, még akkor is, ha menet közben mindezek mellett sokak jogviszonya, munkaviszonya megszűnt. Óriási eredmény, hiszen ha ez nem következett volna be, akkor ezzel a 60 ezres nagyságrenddel is többen vesztették volna el munkahelyüket, és talán esélyt sem kaptak volna arra, hogy az elkövetkezendő esztendőkben a munkaerőpiacon jelen lehessenek.

És persze az európai források bevonásával is igyekszik a kormány olyan helyzetet teremteni, amely a munkavállalók számára kedvezőbb állapotot hív életre. Gondoljanak csak bele, hogy az a program, ami néhány héttel ezelőtt elindult, ami alapvetően a mikro-, kis- és középvállalkozásokat érinti és rajtuk keresztül az általuk foglalkoztatott kört, arról szól, hogy mintegy 20 milliárd forintnyi pénzeszközt annak érdekében mozgósít a kormány, hogy minél több ember ott maradhasson a munka világában. Nem véletlenszerű, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozási szférát érinti ez a történet, hiszen Magyarországon ezen szférán belül jelenik meg a foglalkoztatottak közel 70 százaléka. Ez a 20 milliárd forint az úgymond 4 + 1-es program keretei között lendül mozgásba, 4 napig dolgozik, 1 napon képzésben vesz részt a munkavállaló. Ennek értelme pedig az, hogy nagyobb tudásra, akár olyanra, amely szakmai képesítéssel bír, akár olyanra, amely nyelvi, informatikai és egyéb más képzésben való részvételre ad lehetőséget egyszerűen annak érdekében, hogy versenyképesebb, hatékonyabb legyen a munkaerő; és nemcsak jelen pillanatban, hanem reményeink szerint a válság elmúltával is olyan pozicionális helyzetbe kerüljenek, amely megerősíti a munkaerőpiacon való létüket.

E mellett a 20 milliárd forint mellett, csak azért, hogy ne legyen ellentét a mikro-, kis- és középvállalkozások és a nagyok között, a nagyvállalkozások szintjén is mintegy 10 milliárd forintos nagyságrendű pénz fog mozgásba lendülni az elkövetkezendő időszakban. Azt gondolom, ezek a források mind-mind, kivétel nélkül azt a célt szolgálják, hogy megerősítsék a gazdálkodó szervezetek és az általuk foglalkoztatott munkavállalók pozícióját. Ez így van rendjén, ez így van helyén, a kormánynak pedig az a dolga, hogy minél több ilyen forrást mozgósítson, pontosan ezen átmeneti feszültségek megoldása érdekében, ezek levezénylése érdekében. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai