Készült: 2021.07.23.19:58:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

185. ülésnap (2021.03.22.), 88. felszólalás
Felszólaló Rig Lajos (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:34


Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RIG LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A napokban látott napvilágot a hír, mely szerint Szlovákiában állami kártérítésre számíthatnak azon egészségügyi dolgozók hozzátartozói, akik munkavégzés közben fertőződtek meg az új koronavírussal, és belehaltak a Covid-19-betegségbe. A kártérítés összege 58 712 euró lenne. A szlovák kormány szerdán hagyta jóvá az erről szóló törvényjavaslatot.

Többszörös fideszes bojkott után, pár hete végre napirendre került a Népjóléti bizottságban a koronavírus-járvány miatt elhunyt egészségügyi dolgozók hősi halottá nyilvánításáról szóló H/14174. számú határozati javaslatom. A kormánypárti képviselők megalapozatlan indokokra hivatkozva tartózkodtak a javaslat elfogadásától. Az általuk felhozott kifogások főleg azért érthetetlenek számomra, mert Orbán Viktor miniszterelnök úr számtalanszor hangsúlyozta, hogy jelenleg egy vírus ellen vívunk háborút, és a frontvonal első sorában az egészségügyi dolgozók állnak. Azt gondolom, ebben egyetértünk.

Kérdezem ezért tehát államtitkár urat, a szlovák példát követve tervezie a kormány, hogy újragondolja a javaslatom elfogadását, illetve amennyiben nem, milyen formában számíthatnak kártérítésre az elhunyt egészségügyi dolgozók családtagjai. Jelzem államtitkár úrnak, hogy 58 család nevében teszem fel a kérdésemet. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai