Készült: 2021.08.02.22:54:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

185. ülésnap (2021.03.22.), 70. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  70  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Teljes mértékben szeretném cáfolni azokat a mondatait, amelyekkel azt próbálta sugallni, azt próbálta mondani, hogy a megváltozott munkaképességűek számára ne bővítette volna a kormányzat radikálisan a lehetőségeket. Nézzünk pár számot, számpárt, amely teljes mértékben cáfolja önt!

2012 környékén szociálishozzájárulásiadó-kedvezményt a megváltozott munkaképességűek után körülbelül 3217 munkáltató vett igénybe, háromezer, most 5570. Míg akkor 5574 megváltozott munkaképességű személy munkavállaló után vették igénybe, most nem ötezer, hanem 38 736 után vesznek igénybe. Míg 2013 környékén 33 milliárd forintot fordított megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatására a költségvetés, idén ez már 48,6 milliárd forint. Míg az önök kormányzásának végén 18 százalék volt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatottsági szintje  18 százalék! , most ez már 44 százalékra emelkedett. Azok a döntések tehát, amelyeket ön támad, ahhoz járultak hozzá, hogy 18 százalék helyett 44 százaléknak legyen jövedelme, bére, nem segélye, hanem jövedelme, amiből magasabb szinten tudja önmagát is és a családját is fenntartani.

Az ön által hivatkozott alkotmánybírósági döntés nem mondta azt, hogy bármennyire is alaptörvény-ellenes lenne az a jogszabály, amelyet a kormányzat elfogadott, hanem egy nemzetközi szerződés kapcsán állapította meg azt, hogy a kormányzatnak további jogalkotási feladatai lennének, de sem tulajdonjogot nem állapított meg, sem tulajdonjogi sérelmet nem állapított meg, sem kártérítést nem állapított meg, sem kamatfizetési kötelezettséget nem állapított meg. Ettől függetlenül természetesen az Országgyűlés elé fogjuk terjeszteni azt a törvényjavaslatot, amelyre ön is utalt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  70  Következő    Ülésnap adatai