Készült: 2021.08.01.08:42:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

185. ülésnap (2021.03.22.), 52. felszólalás
Felszólaló Tordai Bence (Párbeszéd)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:45


Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár Úr! Jó hír érkezett Magyarország és az Európai Unió számára. Az EU versenyképességi tanácsa döntött a multinacionális cégek úgynevezett nyilvános országonkénti jelentéstételi kötelezettségének bevezetéséről. Ezzel bezárult az adóelkerülő vállalkozások egyik kiskapuja.

Elképesztő pénzek tűntek el eddig a közös kasszából, az Unió tagállamai összesen 46 milliárd eurót, Magyarország 80 milliárd forintot vesztett el így évente. Mégis a Fidesz-kormány, az ön kormánya a javaslat ellen szavazott, azaz önök szerint csak az egyszerű embereknek kell befizetniük az adókat, az óriáscégek adóelkerülése rendben van.

Nincs ebben semmi meglepő, hiszen Magyarországot az Orbán-kormány adóparadicsommá tette a legnagyobb cégek számára, akik kevesebb mint 1 százalék társasági adót fizetnek, de ennek az ára adópokol az egyszerű embereknek: miénk a világrekord 27 százalékos áfa. De a rabszolgatörvényeket is az óriáscégek kiszolgálására hozta a Fidesz.

Ami vereség Orbán Viktornak, az ugyanakkor győzelem Magyarországnak, hiszen évente 80 milliárd forinttal több pénzre számíthat ezek után a költségvetés. Ennek most nagy hasznát venné az egészségügyi, a szociális ellátórendszer, sokkal többet kéne költeni bértámogatásra, a mikro- és kisvállalkozások bevételpótlására, álláskeresési járadékra, sőt ugyanígy be kéne vezetni a válságkezelő alapjövedelmet is.

Államtitkár úr, kérem, adjon számot a nagyvállalati adóelkerülést támogató szavazatuk indokairól, és kérem, arra is válaszoljon, hogy az így várható pluszbevételt is eldubajozzák, vagy a fent megjelölt célokra fordítják. Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai