Készült: 2021.08.05.08:41:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

185. ülésnap (2021.03.22.), 230. felszólalás
Felszólaló Dr. Tóth Bertalan (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 15:16


Felszólalások:  Előző  230  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TÓTH BERTALAN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A 2021-27 közötti időszakban Magyarországra érkező uniós források alapvető fontossággal bírnak hazánk számára.

Újabb történelmi lehetőség ez, amely esélyt adhat. Esélyt adhat a magyar társadalom és a gazdaság eltorzított szerkezetének helyreállítására. Esélyt adhat egy XXI. századi fenntartható, zöld- és digitális megoldásokra épülő versenyképes gazdaság kialakítására, és esélyt adhat egy igazságos, szabad és szolidáris Magyarország felépítésére is. A Magyar Szocialista Párt tudja ezt, és a velünk szövetséges demokrata pártok is látják ezt az esélyt.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a parlamenti vita rengeteg pénzről szól. Rengeteg pénz felhasználásáról vitatkozunk ma, de van egy előfeltétel, amely ha nem teljesül, akkor feleslegesen töltjük itt az időt. Magyarország pedig elbukhatja ezt a történelmi esélyt. Ez pedig nem más, mint a jogállami feltételek teljesítése. Ez az, amit mindenekelőtt tisztázni kell és rendbe kell tenni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a parlamenti vitanap a Fidesz szégyenéről szól. Egy normálisan működő, demokratikus országban nem az ellenzék kezdeményez az EU-s forrásokról vitát, hanem a kormánypártok, azután, hogy széles körű társadalmi párbeszédet folytattak az ország terveiről. Ilyen párbeszéd, államtitkár úr, hiába hivatkozik rá, nincs és nem is volt.

Egy normálisan működő, demokratikus országban nem egy felcsúti családi pikniken döntik el, hogy mire költ egy ország 18 500 milliárd forintot. Ehhez képest azt látjuk, hogy dől a lóvé, dől a családnak és a haveroknak.

Egy normálisan működő, demokratikus országban előfordulhatna az, hogy válság idején a kormány nem veszi igénybe a rendelkezésére álló válságkezelési eszközöket?

(16.40)

Merthogy a Fidesz-kormány nem pályázott az uniós Munkahelyvédelmi Alapban lévő maradványpénzre. Sőt, a Fidesz-rezsim a mai napig nem ratifikálta az uniós újjáépítési forrásokhoz szükséges jogszabályt, ami megnyithatná az utat több mint 5000 milliárd forint felhasználásához. Ez egész egyszerűen érthetetlen.

Közös érdekünk, hogy jöjjön az EU-s fejlesztési és válságkezelési forrás. Megélhetési válság van, képviselőtársaim. Erre a pénzre szüksége van az országnak, minden normális ember ezt mondja. Ehhez képest a Fidesz-kormány most azzal játszik, hogy Magyarország ezt a pénzt ne kapja meg, vagy ne akkor és ne annyit.

Az Európai Unió ugyanis ezeket a támogatásokat csak olyan országoknak fizeti ki, ahol működik a jogállam. Bár a Fidesz a jogállamisági kritériumokat valamiféle homályos hátterű támadásnak igyekszik beállítani, de ezt könnyű megcáfolni. Csak azt kell tisztáznunk, hogy mi a jogállamiság, és nem valami elvont fogalomról van szó. Nagyon is konkrét és hétköznapi dolgokról szólnak ezek a kérdések.

Jogállamiság például az, hogy az uniós támogatások elköltését független hatóságok ellenőrzik. Jogállamiság az, hogy a hatóságok előtt mindenki egyenlő. A legfőbb ügyész pedig a korrupciógyanúba keveredett miniszter vagy akár miniszterelnök ellen is vizsgálatot indít. Jogállamiság az, hogy nem támadják a bíróságokat, és végrehajtják az ítéleteiket. Jogállamiság az, hogy nem szüntetik meg a független újságokat és rádiókat. Jogállamiság az, hogy nem veszik el az egyetemek önállóságát. Jogállamiság az, ahol a munka törvénykönyve nem teszi kiszolgáltatottá a munkavállalókat. Jogállamiság az, amikor a szavazáson senkinek nem kell lefotóznia, hogy kire szavazott.

A Fidesz pontosan tudja, hogy egy ilyen vizsgálaton az Orbán-kormány elbukna, és emiatt az ország elveszítheti az uniós támogatásokat. Tudják, hogy az elmúlt több mint tíz évben leépítették a demokráciát, és megszüntették a jogállamot. Ami maradt, az már csak a látszat; mint amikor látunk egy épületet, látjuk egy épület homlokzatát, de mögötte már nincsen semmi. Az Európai Unióban érzékelik ezt, és azt mondják, ők az országok fejlesztésére adják a pénzt, nem pedig arra, hogy azt egy szűk csoport ellopja. Ezért támasztanak feltételeket.

A Fidesz pedig pont a jogállamisági mechanizmus elleni tiltakozással buktatja le magát. Tudják, hogy fennakadnának az ellenőrzésen, mert valójában korruptak és antidemokratikusak. Éppen ezért tiltakoznak. Szégyen, hogy Orbán Viktornak és kormányának fontosabb a lopás, mint az, hogy az ország több ezer milliárd forinthoz jusson hozzá. Ez a magyar emberek és az ország elárulása.

(A jegyzői székben Tordai Bencét Hiszékeny Dezső váltja fel.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a szégyenteljes cserbenhagyás jellemzi a Fidesz-rezsim elmúlt 11 évét is, mert a magyar emberek sokat és jól dolgoznak, emiatt nőtt az elmúlt 10 évben a magyar gazdaság. Ám a Fidesz-rezsim lopásai és a forint gyengítése miatt az emberek ebből a növekedésből szinte semmit nem látnak.

Hiába dolgoznak keményen sokan, hiába nő névlegesen a fizetésük, ha ennek jelentős részét a forint romlása elviszi. Mivel egyre gyengül a forint, az emberek egyre kevesebbet kapnak a pénzükért a boltokban és a benzinkutaknál. Mondjuk ki: a Fidesz megélhetési válságba sodorta az embereket. Hiába gürcöl az ország, még a gazdasági növekedés csúcspontján is több mint kétmillió ember él a létminimum alatt. A visegrádi országok közül nálunk a legalacsonyabb a minimálbér, átszámítva 442 euró. Csehországban a minimálbér 579 euró, Lengyelországban 614 euró, Szlovákiában pedig 623 euró.

Ugyanazt tudom mondani erre, mint az előbb: szégyen, a Fidesz-kormány szégyene! És hiába dicsekszik a Fidesz az idei 3,6 százalékos minimálbér-emeléssel, mert ez valójában csak leszakadást jelent. Az élelmiszerek ugyanis tavaly kétszeres mértékben drágultak. Szégyen az is, hogy több mint 300 ezer munkanélküli fele semmilyen ellátást nem kap.

Az pedig egyenesen gyalázat, hogy a miniszterelnök ezeket az embereket egyszerűen letagadja, mintha nem is léteznének. A Fidesz-rezsim eladósította az országot. A GDP arányában mért államadósság 67 százalékról 81,2 százalékra nőtt. Ám ezt a rekordmagas államadósságot úgy hozták össze, hogy közben az elszegényedő emberekre, a súlyos helyzetbe került családok megsegítésére szinte egyetlen forint sem jutott. A Fidesz adósságot csinált, a pénzt ellopták, a tartozást pedig az emberekkel fizettetik meg.

Szégyen és gyalázat! Szégyen, hogy leépítették a szociális ellátórendszert, és a szociális támogatásokra több mint 5 százalékkal kevesebbet fordítanak GDP-arányosan, mint az EU-tagországok átlagosan. Szégyen, hogy ma 400 ezer gyermek él mélyszegénységben, és hogy a fiatalok harmada nem Magyarországon képzeli el a jövőjét.

Szégyen, hogy Orbánék szétverték a társadalombiztosítást, padlóra küldték az egészségügyet, aminek következményeit ezekben a hetekben, hónapokban a saját bőrünkön érzékeljük. A megélhetési válságot jelzi az is, hogy a nyugdíjasok jelentős része egyre rosszabbul él. Több mint félmillió nyugdíjas havi 100 ezer forint alatti nyugellátást kap. A nyugdíjasok több mint kétharmada kap kevesebbet a 135 ezer forintos átlagnyugdíjnál.

A Fidesz azoknak ad, akiknek már amúgy is van, és azoktól vesz el, akiknek alig van valamilyük. A közepes és magasabb jövedelműek adóját és a tőkét terhelő adókat csökkentették. A kisebb keresetűek adóját növelték; mint egy fordított Robin Hood. Szégyen, hogy a Fidesz több mint 50-féle adót szed be az emberektől különböző jogcímeken.

Így érkezünk el a jelenbe, 11 évnyi fideszes lopás és károkozás után: kivéreztetett egészségüggyel, elszegényedett milliókkal, padlóra küldött oktatással, legyengített forinttal, brutális drágulásokkal és kiüresített demokratikus intézményekkel. A Fidesz-rezsim az elmúlt 11 évben annyira legyengítette Magyarországot, mintha hazánkat egy külön válság sújtaná.

Bevallom, azt gondoltuk, hogy a mostani halálos járvány és a nyomában pusztító gazdasági válság talán jobb belátásra téríti a fideszes harácsolókat. Azt hittük, az emberek szenvedése, a munkahelyek elvesztése, a nélkülöző és gyászoló családok láttán abbahagyják a lopást, és a közjó érdekében kezdenek el majd dolgozni. Sajnos már tudjuk, nem így történt.

Orbán Viktor arra használta fel az ölébe hullott teljhatalmat, hogy gyorsan megváltoztassa a választási rendszert, és Alaptörvényben rögzítse a közpénzek ellopásának büntetlen lehetőségét. A Gazdaságvédelmi Alap 3600 milliárd forintos keretének háromnegyedét elsikkasztották. Vadászkiállításra, űrkutatásra, stadionépítésre, atlétikai központra, sportakadémiák támogatására, a Budapest-Belgrád vasútvonalra, a budai Vár felújítására, és még ezernyi más olyan dologra költötték, aminek semmi köze nem volt a válságkezeléshez. Pedig lett volna pénz a családi pótlék, a családtámogatások, a gyet, a gyes megemelésére vagy akár megduplázására.

Volt pénz az alacsony nyugdíjak felzárkóztatására. Minden munkahelyet meg lehetett volna menteni. De a Fidesz-kormány ezt a rengeteg pénzt lenyúlta, és szétszórta a haveroknak. A Fidesz adta Európa legszűkmarkúbb munkahelyvédelmi támogatását. Nem érdekelte őket az emberek nélkülözése. Eközben 500 milliárd forintnyi állami pénzt, részvényt és számos nagy értékű ingatlant adtak a Ma-thias Corvinus Collegium Alapítványnak, így tömve át horribilis összegű közvagyont fideszes magánzsebekbe.

Jellemző, hogy miközben szinte az egész ország tönkrement, a válság kellős közepén az Orbán család vagyonát gyűjtögető Mészáros Lőrinc 70 milliárd forinttal gazdagodott. Mondjuk ki nyíltan: ez nem gazdaságvédelem, hanem fideszes rablógazdálkodás. Pedig a megélhetés segítése is életmentés.

A Fidesz-rezsimet azonban hidegen hagyja az emberek szenvedése. Orbán Viktort és embereit csak a hatalom megtartása és a lopás érdekli. Ezért véreztetik ki az önkormányzatokat is. Európában mindenhol segítik a válságkezelő településeket, nálunk pedig elveszik az önkormányzatok bevételeit. A díjmentes parkolásnak semmi köze a járvány elleni védekezéshez. Az iparűzési adó felére csökkentése is csak politikai bosszú, hiszen a fideszes települések az elvett pénzek nagy részét visszakapják, az ellenzékiek meg boldoguljanak, ahogy tudnak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ilyen előzmények után joggal tarthatunk attól, hogy a következő években várható uniós támogatásokat nem az ország és nem az emberek kapják, hanem ugyanúgy el akarja majd lopni a Fidesz-rezsim, mint ahogy eddig tette.

(16.50)

Sok pénz ez a 18 500 milliárd forintnyi uniós pluszforrás, majdnem megegyezik a teljes költségvetés egy évének összegével. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkezendő hét évben plusz egyévnyi költségvetési pénzt kapunk. Ezt meg kellene becsülni, nem ellopni és szétszórni.

Az MSZP ezért konkrét javaslatokat tesz le az asztalra. Úgy gondoljuk, hogy a következő hétéves költségvetés felhasználása során az embert kell a központba helyezni. A gazdasági növekedés nem cél, hanem eszköz, eszköz arra, hogy a magyar emberek jobban éljenek. A támogatásokat oktatásra, egészségügyre, munkahelyek létrehozására, az esélyegyenlőség megteremtésére, szociális védelemre, a lakhatási válság megszüntetésére és a nyugdíjasok jobb megélhetésére kell fordítani. Ki kell emelni az egészségügyet, hiszen a járvány bebizonyította, hogy hatalmas nagy különbségek vannak egyes országok ellátási színvonala között.

Külön intézkedéseket kell hozni a fiatalok munkanélküliségének csökkentésére. Bérlakásépítési programra van szükség, amit az önkormányzatok közvetlenül is lehívhatnak. Garantálni kell, hogy az önkormányzatok közvetlenül is igénybe vehessenek európai uniós támogatásokat. Szükséges egy olyan, közvetlenül elérhető alap létrehozása, amelyből a jelentős orvosi és szakápolói hiányt az önkormányzatok célzott támogatással tudják csökkenteni a saját régióikban. Küzdeni kell a gyermekszegénység ellen. Nagyszabású épületfelújítási programot kell indítani, ahol a családok hitel és önerő nélkül fel tudják újítani otthonaikat, a Kádár-kockákat, társasházi lakásokat, az államnak pedig ezt szerveznie kell. Növelni kell a zöld-energia felhasználásához kapcsolódó beruházások arányát is.

Magyarország a hazánk, Európa az otthonunk, amelyet közös elvek, értékek és célok mentén kell erősítenünk. Magyarország pedig csak Európával együtt erősödhet. A Fidesz elhagyta a keresztény pártokat tömörítő Néppártot, kiszorult a döntéshozói körökből, sodródik a szélsőjobboldal felé. Nap mint nap járatják le a nemzetet, szégyenpadra ültették a magyarságot. A Fidesz elvesztette csatáját Brüsszelben, és elszigeteli Magyarországot a fejlett világtól. Hibát hibára, bűnt bűnre halmoznak, nincs más megoldás, távozniuk kell.

De Magyarország marad Európában, ott, ahova már ezer esztendeje tartozik. Nekünk pedig kötelességünk, hogy a következő hét esztendőre biztosítsuk (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) hazánk kiszámítható fejlődését, a magyar emberek biztos megélhetését közös jövőnkért, Magyarországért. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  230  Következő    Ülésnap adatai