Készült: 2021.08.05.02:29:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

185. ülésnap (2021.03.22.), 170. felszólalás
Felszólaló Gulyás Gergely (Fidesz)
Beosztás Miniszterelnökséget vezető miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka azonnali kérdésre adott miniszteri viszonválasz
Videó/Felszólalás ideje 1:31


Felszólalások:  Előző  170  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr, Képviselő úr, én igyekeztem pontosan fogalmazni, ezért ez kölcsönösen is szerintem egy elvárhatósági mérce. Nyáron szó nem volt arról, hogy senki ne menjen az Adriára. A miniszterelnök úr egyébként azt mondta, hogy „több Balaton, kevesebb Adria”, és a kevesebben természetesen az is benne van, hogy ha valaki külföldre ment nyaralni, azt nyáron viszonylag biztonságos körülmények között, az akkori alacsony fertőzési számok miatt egyébként megtehette. Tehát a kettőt nem állítanám párba.

Dubajnál valóban volt egy kategorikus miniszterelnöki kijelentés, vannak, akik ezt nem követték. Az a kérdés, hogy ez elég ajánlás formájában, vagy pedig tiltsuk meg a bizonyos országokba való külföldre való utazást. Ha ilyen javaslata van az ellenzéknek, akkor ezt tegye meg, a kormány meg fogja fontolni. Egyelőre mi, ha nem hozunk szabályokat, akkor elvi, akár erkölcsi típusú iránymutatásokat is adhat egy kormány, de akkor annak jogi szankciója egy jogállamban nem lehet. Ha szabályokat hozunk, természetesen az Egyesült Arab Emirátusokba vagy más országokba is a beutazást meg lehet tiltani, vagy a visszajövetelkor még üzleti út esetén is elő lehet írni a karanténkötelezettséget, ezt pedig egyetlen ország esetében sem tettük meg.

Ez azért volt így, mert az volt, mi úgy gondoltuk, a közmeggyőződés az Országgyűlésben, hogy az üzleti életnek működnie kell, a gazdaságnak működnie kell, mert úgyis óriási károkat okoz a gazdaságban a koronavírus, tehát ahol lehet, újabb károkat már ne okozzunk. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) De ha ilyen javaslat van, akkor a kormány azt meg fogja fontolni. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  170  Következő    Ülésnap adatai