Készült: 2021.07.31.23:20:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

185. ülésnap (2021.03.22.), 160. felszólalás
Felszólaló Gulyás Gergely (Fidesz)
Beosztás Miniszterelnökséget vezető miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka azonnali kérdésre adott miniszteri viszonválasz
Videó/Felszólalás ideje 1:29


Felszólalások:  Előző  160  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nem gondolom azt, hogy akár képviselő úrnak, akár nekem ugyanannyival kell hozzájárulni, mert az egykulcsos adórendszernek, amely egy arányos adórendszer, az a nagy előnye, hogy aki 3-szor vagy 4-szer többet keres, az 3-szor vagy 4-szer többet adózik.

Tehát ön azt nem fejtette ki, de valójában a progresszívnek nevezett, többkulcsos adórendszer és az egykulcsos adórendszer közötti különbség az, hogy aránytalanul is vállaljon nagyobb terheket az, aki többet keres, vagy csak arányosan, annyival többet adózzon, amennyivel többet keres. Mi ilyen szempontból mindig azt láttuk, hogy a középosztály is az önök szövetségeseinek kormányzása időszakában a legmagasabb adókulccsal volt kénytelen adózni. Tehát a vége mindig rossz volt annak, amikor többkulcsos adót vezettek be.

Ugyan nem túl udvariasan vagy barátságosan közelítette meg a kérdést, de ezt az ellenzéktől megszoktuk, de az adómentesség nem jelent többkulcsos adót. (Csárdi Antal: Nulla százalék.) Nem szeretném közgazdasági kérdésekben kiigazítani, végül is jogász vagyok, de szeretném jelezni, hogy az adómentesség a magyar rendszerben 2010-11 óta mindig is létezett, hiszen azzal, hogy a családtámogatási rendszerben a gyermekek után járó adókedvezményt bevezettük, nagyon sokan eddig sem fizettek, és önök mégis az egykulcsos adóval vádoltak, vagy az egykulcsos adót kritizálták.

Tehát önök is pontosan tudták, hogy az adómentesség nem változtat az egykulcsos adón (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), vagy ha ez mégsem így van, akkor nem tudom, hogy miért beszéltek összevissza az elmúlt tíz évben. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  160  Következő    Ülésnap adatai