Készült: 2021.07.27.16:27:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

185. ülésnap (2021.03.22.), 16. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:17


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Hogy hova vezet a baloldali kormányzás, és hogy milyen az, amikor valójában a baloldali kormányzás a valósággal találkozik, annak pont tegnap volt a 12 éves évfordulója, amikor a Gyurcsány Ferenc vezette kormányzat oly mértékben elvesztette mindenfajta támogatottságát, társadalmit, politikait, gazdaságit, hogy megbukott, végérvényesen megbukott, mert Magyarország történetének egyik legsikertelenebb és legkudarcosabb kormányzása volt a Gyurcsány-kormánynak az időszaka. Emlékezhetünk, 12 éve is válságkezelés volt, de annak a válságnak az elsősorbani kiváltó oka pontosan Gyurcsány Ferenc és a baloldali kormány volt. Ezért vettek el válságkezelésre hivatkozva az emberektől pénzt, ezért vettek el az orvosoktól, az ápolóktól egyhavi bért, ezért vettek el a rendőröktől, minden közalkalmazottól egyhavi bért, ezért akartak bevezetni vizitdíjat, kórházi napidíjat és tandíjat, ezért csökkentették a nyugdíjasoknak és mindenki másnak is a juttatásait, mindemellett pedig adókat emeltek. Ez volt az, amit a baloldal válságkezelés címén tett, minél több magyar embert nyomorúságba döntött.

Az elmúlt percekben azt hallhattuk a baloldal politikusaitól, hogy mennyire jó lenne, ha Magyarországon a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatok olyanok lennének, mint Ausztriában vagy Olaszországban; konkrétan ez a két ország hangzott el, Ausztria és Olaszország, hogy azt szeretnék ők elérni, hogy ilyen szinten legyen a magyar védekezés.

Tisztelt Képviselőtársaim! Már pontosan látjuk az elmúlt év különböző adatait, többek között azt az adatot is, hogy az elmúlt esztendőben, 2020-ban, a koronavírus évében mennyivel hunytak el többen, mint az azt megelőző, 2019. esztendőben, amikor nem volt koronavírus  bár láttuk azt, hogy Korózs Lajos képviselőtársunk egyébként korábbi évekre is tudott koronavírus-adatokkal szolgálni a kamustatisztikái közepette. De komolyra fordítva a szót: ebben a rangsorban, amely azt nézi, hogy mennyivel haltak meg többen tavaly, mint tavalyelőtt, Magyarország az Európai Unió 27 tagállama közül  az akkori adatok, ugye, még az Egyesült Királyságéit is tartalmazzák  a 9. helyen áll, a 9. helyen. A baloldal által kívánt statisztikák szerint Ausztria a 13. helyen, Olaszország a 23. helyen áll; míg nálunk 11 százalék környékén volt a halottak számának emelkedése, addig Ausztriában ez valamivel magasabb, 12 százalék környékén van, Olaszországban pedig 18. Ezt a két országot hozta fel ma itt a parlamentben példaként a baloldal, hogy ezeket az országokat szeretné követni.

Míg Magyarországon az átoltottság több mint 16 százalék, Ausztriában éppenhogy elérte a 10 százalékot, Olaszországban pedig 9 százalék alatt van. És a magyar baloldal politikusai felállnak itt a parlamentben, és olyan országokkal példálóznak teljes mértékben felelőtlenül, amelyekben mind a tavalyi halálozási többletek, mind pedig az átoltottsági adatok sokkal rosszabbak, mint Magyarországon, azok a baloldali politikusok egyébként, akik az elmúlt hetekben folyamatosan nyitást, nyitást és nyitást követeltek. Az ön pártjából, képviselő úr, Ujhelyi István versenyt futott Fekete-Győr Andrással, hogy ki akarja radikálisabban a nyitást. Nyitni kellene, gondoljuk át: túl szigorúan korlátoz a jelenlegi kormányzati döntés; felül kellene vizsgálnia a kormánynak a november 11-ei rendeletét  szó szerint ezeket mondta Ujhelyi István. Milyen helyzetben lenne ma Magyarország, ha Ujhelyi Istvánra és Fekete-Győr Andrásra hallgattunk volna, és egy-két hónappal ezelőtt széles körű nyitás lett volna ebben az országban? Vajon napi hány megbetegedésről, hány elhunytról beszélhetnénk akkor, ha a baloldalra hallgatott volna a kormányzat, és az ilyen és hasonló intézkedéseket meghozta volna? Fekete-Győr András: „Ideje eltörölni az értelmetlen szabályokat, és elkezdeni Magyarország újranyitását.” (Z. Kárpát Dániel közbeszól.) „Értelmetlen szabály”, ezt mondja a vírus terjedését korlátozó intézkedésekre, hogy „értelmetlen szabály”, és már februárban eltörölte volna (Z. Kárpát Dániel közbeszól.), és így folytatta: „ideje lett volna végre bejelenteniük a korlátozások enyhítését”, mondta ezt Fekete-Győr András. (Z. Kárpát Dániel közbeszól.) A jobbikos bekiabálóknak üzenem: az ő frakcióvezetőjük, Jakab Péter ennyit mondott: „Nyitni kell; nyitni kell, különben végleg bezárunk.” (Z. Kárpát Dániel: És a konzultáció…?!) Ez volt a Jobbik álláspontja ezelőtt pár héttel.

Azok a politikusok, akik ma azt mondják, hogy sajnálatos, hogy ennyien halnak meg Magyarországon  és ebben egyetértünk; mindnyájan azt szeretnénk, hogy kevesebben hunyjanak el, mindnyájan azt szeretnénk, hogy kevesebben fertőződjenek meg , ezek a politikusok hetekkel-hónapokkal ezelőtt szabad utat engedtek volna a vírus terjedésének. És most idejönnek a parlamentbe, azt mondják, hogy túlságosan terjed a vírus, és közben olyan országokkal példálóznak, ahol tavaly több volt az elhunytak száma, és a mai napig kevesebb embert oltottak be. Van bármiféle felelősség? Van bármiféle találkozás a baloldal politikája és a tények között, tisztelt képviselő úr?

És azt mondják (Az elnök csenget.), hogy a gazdaságot segíteni kell? (Az elnök csenget.) Miért nem szavazták meg akkor a hitelmoratóriumnak a meghosszabbítását? És még hosszú a lista, hogy mit nem támogattak itt a parlamentben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai