Készült: 2020.01.18.21:44:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

172. ülésnap (2000.11.09.), 241. felszólalás
Felszólaló Dr. Toller László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:21


Felszólalások:  Előző  241  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az oktatással kapcsolatos szabályozás körében mindig leragadunk egy-egy ponton, ez pedig az, hogy a normatíva mit fedez, mit nem fedez. A másik az, hogy a normatíva számítási alapját sokan nem veszik figyelembe. Ezt megteszi a Pénzügyminisztérium is minden évben, tudniillik egy bizonyos korábban megtagadott, majd újra érvényes bázisszemléleten megmutatják évről évre, hogy a norma mennyivel növekedik; hogy ez mire elég és mit fedez, ebben viszont széles véleménykülönbség van.

Nekem is van véleménykülönbségem, mert nemrég rázta a fejét az államtitkár úr, mintha a létszámcsökkentéssel nem számolna a költségvetés. Dehogynem! Azt mondja, hogy az önkormányzati szférában 2 százalékos létszámcsökkentést kell megvalósítani, és ha ezt megvalósítjuk, akkor rendelkezésre áll a fedezet. Nem igaz! Elfelejtik hozzátenni, és legfeljebb a szomszédjával kellene a pénzügyminiszternek konzultálnia, hogy ebben a létszámcsökkentésben két dolog biztos nem igaz. Az egyik az, hogy megvalósítható, hiszen azok az önkormányzatok, amelyek végrehajtották a saját intézményi reformjukat, semmiféle tartalékkal - létszámtekintetben - nem rendelkeznek.

A másik tétel pedig: az oktatási ágazatban bizony fedezet nélküli feladatnövekedés van minden évben; mindenféle szervező beállítása, a könyvtáros beállítása és így tovább, ez létszámnövekménnyel, és nemcsak átcsoportosítással járhat. Tehát elméletileg sem képzelhető el az, hogy tovább csökkentsük a létszámokat. Ugyanakkor merészen kijelenti a Pénzügyminisztérium, hogy bizony itt, ebben a normanövekedésben benne van mindez az összes szakmai feltétel. Egyszerűen nem igaz!

A másik oldalról pedig a minimálbér eléri az intézményrendszert is, függetlenül attól, hogy a bértábla és a minimálbér között van-e valamiféle pillanatnyi átjárhatóság. Ha megnézi a Pénzügyminisztérium, akkor valószínűleg nem talál, hiszen vannak olyan, ma még közalkalmazotti besorolások, ahol a bértábla nem éri el a minimálbért. Ezen ki fog segíteni? Világos, hogy ezt is az önkormányzatoknak kell megoldaniuk, amire semmiféle erejük nem lesz a következő időszakban. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  241  Következő    Ülésnap adatai