Készült: 2020.10.27.21:54:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

10. ülésnap (2018.06.20.), 80. felszólalás
Felszólaló Dr. Varga-Damm Andrea (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:18


Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VARGA-DAMM ANDREA (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nincs olyan törvényjavaslat, nincs olyan Ház elé kerülő, bármilyen javaslat, felszólalás, amiben ne lenne fontos az, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a terrorizmust visszaszorítsuk, és mind hazánk, mind Európa polgárai úgy érezzék, hogy a mindenkori kormányok s mindazon szervezetek vezetői, akik erre rendeltettek, Magyarország, a magyar polgárok és az európai polgárok biztonságát szolgálják.Rigában, 2015. október 22-én írták alá ezt a kiegészítő megállapodást, amelynek alapját az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2014. október 24-én tartott ülésén hozott határozatok alapozták meg. Szerényen ismételten megjegyzem, hogy ha az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését követő egy év alatt az Európa Tanács ezt az egyezményt el tudta készíteni, alá tudták írni, akkor én úgy ítélem meg, hogy a Btk.-módosításokat is, amelyek megalapozták azt, hogy ma mi ezt a kiegészítő jegyzőkönyvet ratifikáljuk, jóval korábban meg lehetett volna tenni, már csak azért is, mert a Fidesz-KDNP-kormány kettő nap alatt tud Alaptörvényt módosítani, nagyon komoly, nagyon széles társadalmi rétegeket érintő jogszabályokat megalkotni és a Ház elé hozni. Ily módon úgy ítélem meg, hogy ez a közel hároméves késedelem, amivel mi majd ezt a törvényjavaslatot el fogjuk fogadni, ez is igen hosszú.

A terrorizmus folyamatában szinte azt mondhatjuk, hogy a jogalkotók mindig szaladnak a terroristák után, illetőleg a terrorizmust segítő szervezetek, személyek tevékenysége után. Tulajdonképpen ezek a törvényi tényállási elemeket megfogalmazó cselekmények, amelyek egyes cikkekben az egyezmény kiegészítésében feltüntetésre kerültek, reményeink szerint talán átfogják a terrorizmust szolgáló tevékenységek teljességét, de aggódom, hogy nem biztos. Viszont nagyon üdvözlendő, hogy ezekkel a tényállási elemekkel a büntető törvénykönyv is kiegészült, és vagyunk abban a helyzetben, hogy csatlakozhatunk ehhez az egyezményhez.

A kormányzó erők az alaptörvény-módosításban is kifejtett álláspontjukkal mindig arról beszélnek, hogy Magyarország és a magyar polgárok biztonsága a legfontosabb. Ha valami, akkor az ilyen jellegű jogszabályok, az ilyen jellegű egyezmények azok, amelyek elsősorban szolgálhatják Magyarország polgárainak biztonságát, és úgy ítélem meg, hogy ha a délután szavazandó jogszabálycsomag vonatkozásában ezt az erőt és ezt a gyorsaságot, ezt az elkötelezettséget erősítik, akkor az ilyenfajta tevékenységek, mint a terrorizmus elkerülése, illetőleg a terrorista cselekmények megelőzését szolgáló tevékenységek vonatkozásában legyenek legalább ilyen határozottak, legalább ilyen gyorsak és legalább ilyen hangzatosak.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai