Készült: 2020.04.08.18:47:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

10. ülésnap (2018.06.20.), 66. felszólalás
Felszólaló Molnár Gyula (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:28


Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MOLNÁR GYULA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Elmerengtem azon, hogy ha nem lenne délután a Stop Soros törvénycsomag szavazása, akkor milyen jó bulvártéma lehetne a holnapi újságokban az, hogy ’56. október 13-án aláírt szerződést módosítunk most, változtatunk meg. Mit érezhettek akkor a Prágában aláíró emberek 10 nappal a magyar forradalom előtt, hogy az államhatárról szerződést kötnek?A másik pedig az, nem akarok itt olyan mélységekbe belemenni, mint jobbikos képviselőtársam tette, de valóban, Szlovákiával a területcsere, a határ mindig kényes és izgalmas kérdések. Ráadásul az előző hozzászólásban feszegettük azt, hogy milyen gyorsan mennek át ezek a szerződésen az elfogadáson. A 2016. decemberi hongkongi megállapodás itt van előttünk; egy 2001-es vegyes bizottsági megállapodás volt ez a határmódosítás.

Kérdés az, hogy az Ipoly tudja-e azt, hogy ebben a 17 esztendőben neki nem szabad olyan típusú mozgásokat végezni, ami bármilyen szempontból 0,18 négyzetméternyi (sic!) változást okozhat. Mi van, ha az Ipoly ezt nem veszi figyelembe, és az elmúlt 17 esztendőben további olyan mozgásokat végzett ott a környéken, ami adott esetben szükségessé teszi azt, hogy rövidesen ezt újra felül kelljen vizsgálni?

(11.10)

A másik, amit szeretnék elmondani, és ezt rendkívül fontosnak tartom magam is, hogy a XXI. században olyan Európában tudunk élni, ahol Somoskőújfalu település egy parlamenti jóváhagyással, egy szerződés jóváhagyásával tud és képes egy olyan beruházást véglegesíteni, amelyik a saját maga életét javítja. Szerintem ez egy fontos dolog.

Ennek kapcsán hadd mondjam azt, hogy a megválasztott miniszterelnök 2010-ben azt mondta, hogy viszonylag gyorsan és hatékonyan kívánják rendezni a felvidéki magyarság kérdését. Számtalan nyitott kérdés van. Ezek nyilván nem az ön tárcájához tartozó kérdések, de ha már itt vagyok, hadd mondjam el, hogy semmi nem történik a szlovák-magyar kétoldalú kapcsolatokban. Nincs érdemi kommunikáció Szlovákiával, miközben pedig a felvidéki magyarság számtalan politikai kérdésben megosztott, és elszenvedi azt a magyar külpolitikát, amely táptalajt ad annak, hogy az ő politikai megosztottságuk megerősödjön, és ezáltal gyengülnek az érdekérvényesítő pozíciói az országban.

Ennek ellenére nyilvánvalóan fogjuk támogatni ezt a javaslatot. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai